Handel

Adelns hunger efter kontanter var en drivande orsak till att världens äldsta riksbank – den svenska – såg dagens ljus redan 1668. Den fick namnet Riksens ständers bank och styrdes helt utan inblandning från regeringen – än idag en unik ordning för Riksbanken.

Handel

Att ordna ett vikingatåg var ett kostsamt – men inkomstbringande – äventyr. Vikingarna hade klara regler för hur man tillsammans ägde projekten.

Handel

Hur gjorde man förr i tiden för att kunna ha med sig kontanter under längre resor?

Handel

I hundratals år drömde människor om en sjöfartsled genom Centralamerika. Efter upprepade försök lyckades man slutligen gräva sig igenom Panamanäset. Nu byggs nya slussar i den berömda kanalen som snart fyller 100 år.

Handel

Under medeltiden var Skånemarknaden norra Europas viktigaste handelsplats. På hösten samlades hanseatiska köpmän i Skanör och Falsterbo, och ute på redden väntade deras koggar på att föra hundratusentals tunnor saltad sill till kontinenten.

Handel

Tidigt på morgonen den 10 maj 1940 anlände brittiska krigsfartyg till Reykjavik. Den isländska regeringen protesterade, men med sitt strategiska läge i Nordatlanten kunde landet inte undgå att dras in i storpolitiken.

Handel

Festen varade i sju dagar. Ostindiefararen Finland hade kommit hem. För de sjömän som klarat den tuffa resan väntade glada dagar. Porslin, te, siden, kryddor och innestående löner skulle göra dem alla till välbärgade män.

Handel

IT-bubblan på 1990-talet hade en föregångare i 1630-talets Holland. Värdet på tulpanlökar blåstes upp – för att senare störtdyka.

Handel

Guld har fascinerat människan sedan urminnes tider. Metallen blev tidigt en symbol för rikedom, men från början var det guldets fantastiska egenskaper som g

Handel

Nuförtiden exporterar Sverige 250 000–300 000 ton havre om året. Det betyder att exporten åter har nått den nivå den hade när den var som störst på 1800-talet.

Handel

Företagsekonomi är en ung vetenskap som uppstod som akademisk disciplin först på 1800-talet. I årtusenden har emellertid köpmän grubblat över de lagar s

Handel

Under människans historia har säd, boskap, snäckor, valtänder, salt, kakaobönor och cigaretter fungerat som betalningsmedel. De första mynten tillkom på 600-talet f Kr. Men även sedan moderna pengar införts har andra betalningsmedel använts på många håll.

Page 1 / 3