Medicin

60 miljoner människor dog av de obotliga smittkopporna under 1700-talet. En brittisk landsortsläkare kom en lösning på spåren – tack vare en piga som hävdade att hon var immun.

Medicin

Sjukvården i fält bestod under stormaktstiden mest av amputationer med brännvin som enda bedövningsmedel. Dock lyckades Karl XII få ner dödligheten med några enkla medel.

Medicin

Av en slump noterade den brittiske bakteriologen Alexander Fleming penicillinets bakteriedödande egenskaper 1928. Men vägen till en effektiv medicin var allt annat än spikrak.

Medicin

Holländska soldater som drabbades av en okänd sjukdom i Indonesien blev upptakten till vitaminernas upptäckt. Hönorna på förläggningen spelade en avgörande roll.

Medicin

Synen på mental ohälsa och människor med psykiska problem har skiftat kraftigt genom historien. Även när det gäller vård och behandlingsformer har variationen varit stor, men sällan träffsäker.

Medicin

När började människan använda preventivmedel och hur var de utformade?

Medicin

Den 26 maj 1888 fick Sveriges första kvinnliga läkare sin legitimation. Som gynekolog, sexual­upplysare och debattör engagerade sig Karolina Widerström lika mycket för kvinnors medicinska välmående som för deras ställning i samhället.

Barnmorska väger ett nyfött barn.
Medicin

År 1711 fick de svenska jordemödrarna sitt första reglemente. Där fastslogs att de skulle vara utbildade för att få praktisera sina kunskaper. Men barnmorskan har en mycket längre historia än så, och genom historien har kvinnor hjälpt andra kvinnor under förlossning – med både praktiska kunskapar, ritualer och besvärjelser.

Medicin

En blindtarmsinflammation är inte att leka med. Är man dessutom fast i Antarktis är det illa. Är den drabbade och den ende läkaren på plats samma person är det riktigt illa...

Medicin

Johan Schierlund föddes utan händer och fötter i ett fattigt torparhem i Skärkinds socken utanför Norrköping år 1753. Tack vare en rem runt högra armstumpen och en ring som satt kring en liten utväxt, där verktyg av olika slag kunde fästas, klarade han såväl att skriva som att hålla i ett glas och att kamma sig.

Medicin

Vaccin har räddat livet på miljontals människor världen över. Allt började med ett drastiskt experiment på 1700-talet.

Medicin

Sveriges drottning Sofia inspirerades av Florence Nightingale när hon grundade Sophiahemmet i Stockholm, som finns kvar än i dag som både högskola och sjukhus.

Page 1 / 3