Kriminella gäng och gangsters i New York
USA

Gängkriminaliteten frodas i New York på 1920-talet. Maffian växer fram under spritförbudet och de ökända maffiabossarna möts i våldsamma uppgörelser.

Slaget vid Gettysburg. Färglitografi av den svenske illustratören Bror Thure Thulstrup.
USA

Flera tusen svenskar och svenskättlingar stred i amerikanska inbördeskriget. De svenskspråkiga tidningarna i USA bidrog till att många tog värvning i nordstats­armén. Något hundratal svenskar drog dock på sig sydstaternas grå uniform.

USA

1791 lade grundlagsfäderna till en mening i den amerikanska konstitutionen. Det korta tillägget är nu centralt i vapendebatten. Vad menade de egentligen?

USA

Vilken var anledningen till att man hade slavar i USA:s södra delstater men inte i nordstaterna?

USA

Under mottot "Ära, plikt, fosterland" har tusentals amerikanska officerare fått sin utbildning vid militär­akademin West Point. Den vackert belägna kadettskolan norr om New York speglar nationens konfliktfyllda historia.

USA

Det amerikanska inbördeskriget startade för att bevara unionen, men kom att utvecklas till en konflikt om slaveri och om sydstaternas samhällsstruktur. Medan det ödelade stora områden i söder ledde det till ett ekonomiskt uppsving i norr. På fyra år stupade över 600 000 soldater och spåren av konflikten finns fortfarande kvar efter 150 år.

USA

I mitten av 1700-talet stred Frankrike och Stor­britannien om makten över världshaven och de fjärran kolonierna. Följden blev ett långt och blodigt krig över hela världen, men det var i Nordamerika som kriget avgjordes.

USA

I äldre västernböcker och seriealbum står att läsa om de beryktade ”gräns­ridarna”, Texas Rangers. I litteratu­rens och filmens värld var ”Svarta Masken”, The Lone Ranger, den mest kände medlemmen i denna hårdföra styrka. Han avslöjade aldrig vem han var. Men vilka var verklighetens Rangers?

USA

För att finansiera sina europeiska krigsäventyr sålde Napoleon år 1803 ett område i Nordamerika kallat Louisiana.Köpare var USA och den fantastiska markaffären lade grunden till den unga nationens expansion västerut.