1700-talet Hon tog värvning genom utklädnad Hannah Snell klädde ut sig till man för att kunna ta värvning i brittiska flottan. När hon, sårad och utfattig, återvände till England efter strider i Indien sålde hon sin historia till pressen.
1700-talet Armfeldts återtåg blev en katastrof På nyåret 1719 frös över tretusen svenska soldater ihjäl i de jämtländska fjällen. Förutom vädrets makter orsakades tragedin av otur, bristfällig kommunikation och tvånget att lyda en enväldig kung och hans vilja att upprätthålla stormakten.
1700-talet Magnus Stenbock – kungens favorit föll i onåd Hela livet kämpade han för att återupprätta släktens solkade krigarära. Med mod och brutal hänsynslöshet ledde Magnus Stenbock sina trupper till en rad segrar. Men han gjorde Karl XII besviken, och slutade sina dagar i förnedrande fångenskap.
1700-talet Verklighetens Ulla Winblad Många känner Ulla Winblad som en fiktiv karaktär i Carl Michael Bellmans epistlar. Som själva sinnebilden för 1700-talets fatalistiska rumlande är hon en intressant symbol för tidens kvinnosyn. Och bakom henne finns det faktiskt en person av kött och blod.
1700-talet Carl Pipers fältsäng visas på Christinehof Unikt objekt från stora nordiska krigets dagar.
1700-talet Med konst och vila som täckmantel När kungen och hans följe lämnade Sverige 1783 var det officiellt för en rekreations- och kulturresa. I Italien kunde Gustav III förvisso både vila en bruten arm och beskåda antik konst och arkitektur. Men det bakomliggande syftet med resan var att knyta krigsallianser.
1700-talet Gustaf Adolf Reuterholm styrde med järnhand När Gustav III mördades 1792 var hans son Gustav (IV) Adolf tretton år gammal. Den som formellt fick makten var kronprinsens förmyndare, hertig Karl. Men i praktiken regerades Sverige – med mycket fast hand – av friherren och "storvesiren" Gustaf Adolf Reuterholm.
1700-talet Tryckfrihet, mutor och maktkamp när Sverige slapp enväldet Frihetstiden – perioden mellan Karl XII:s död och Gustav III:s statskupp – präglades av kampen mellan hattar och mössor. Det var ett stort steg mot en parlamentarisk demokrati, även om mutor och korruption var vardag.
1700-talet Slaget vid Leuthen – Preussens djärva seger Det var genom »den sneda slagordningen», en våghalsig och vilseledande manöver, som Fredrik den store besegrade en mycket större armé under en utdragen och blodig infanteristrid under sjuårskriget.
1700-talet Sydamerikansk blick på 1700-talets Sverige Den venezuelanske frihetskämpen Francisco de Miranda besökte Sverige på 1780-talet. Hans dagbok berättar personligt om landet i norr och dess befolkning.
1700-talet Myteriet mot Gustav III En sammansvärjning av officerare under det pågående rysk-svenska kriget innebar förräderi mot kungen. Konspiratörerna ville sluta fred med Ryssland – bakom Gustav III:s rygg.
1700-talet Sexhandel i 1700-talets Sverige På Bellmans tid sjöd Stockholm av sinnlighet. Utomäktenskapligt sex var vanligt, trots att det var förbjudet i lag. Ett rättsfall från 1747 kring en kopplerska och hennes nätverk ger en inblick i tidens utbredda prostitution.