Romarriket Antikens Rom – så fungerade staden Utan sina skickliga ingenjörer hade antikens Rom aldrig kunnat fungera. I metropolen fanns rent vatten, allmänna bad, avlopp, kloaker och höga hyreshus.
Romarriket Konstantinopel skyddades av dubbla murar I nästan tusen år var Konstantinopel med sin tolv meter höga dubbelmur en ointaglig bastion. Såväl hunner som perser och araber tvingades ge upp i mötet med försvarsverket.
Romarriket Fältherren som krossade Hannibal Scipio Africanus var den romerske härförare som satte punkt för Hannibals framfart. Med en dubbel omfattning vann han det avgörande slaget vid Zama.
Romarriket Gallerkrigen: Caesars största triumf Julius Caesar kallades till Gallien för att stoppa ett krig mellan två stammar. Istället kuvade hans legioner den ena stammen efter den andra. Till slut enades gallerna i ett försök att kasta ut den makthungrige generalen.
Romarriket Roms legioner hade fältsjukvård i toppklass Inte förrän i slutet av 1800-talet kom fältsjukvården ikapp den som bedrevs i Romarrikets arméer under antiken. Genom den avancerade läkekonsten var medellivslängden högre bland soldater än vanliga romare.
Romarriket Reliker gav Rom ny makt Rom äger många minnen efter aposteln Petrus. Under medeltiden skapade suget efter reliker en marknad för såväl smuggling som förfalskning.
Romarriket Kapplöpningar och läktarvåld i Rom En kvarts miljon åskådare kunde samlas för att se de dramatiska hästkapplöpningarna på Circus Maximus i Rom. Varje lag hade högljutt stöd och kampen kunde urarta, både på banan och på läktarna.
Romarriket Romarrikets familjeliv: Skilsmässor, plastpappor och halvsyskon Skilsmässor och dödsfall gjorde att familjerna i det antika Rom kunde uppvisa många likheter med dagens. Men den äldste mannen var familjens överhuvud med absolut makt över de andras liv.
Romarriket Pater familias – familjens överhuvud I den romerska familjen var könsrollerna tydligt uppdelade. Familjeöverhuvudet, pater familias, bestämde över liv och död och kontrollerade familjens alla affärer och ägodelar.
Romarriket Julius Caesars väg till makten Han landsförvisades som artonåring, men kom tillbaka och blev diktator på livstid över Rom. Julius Caesar hade Alexander den store som förebild när han krossade fiender och politiska motståndare – samtidigt som han vann folkets stöd och soldaternas beundran.
Romarriket Bilden av Caesar Namnet Caesar – som i det klassiska latinet uttalades som »Kaisar» – lever kvar i ryskans »tsar», tyskans »Kaiser» och svenskans »kejsare». För många är Julius Caesar den ende romerske person man över huvud taget känner till.
Romarriket Alla hade koll på alfabetet i Rom Elakt väggklotter, felstavade förbannelser och reklam för vinhak vittnar om att läs- och skrivkunnighet var spridd även i de lägre samhällsklasserna i Romarriket.