Romarriket Reliker gav Rom ny makt Den 28 juni firas aposteln Petrus dödsdag i Peterskyrkan i Rom. Lämningar efter honom och många andra helgon finns utspridda över hela Europa. Under medeltiden skapade suget efter reliker en marknad för såväl smuggling som förfalskning.
Romarriket Kapplöpningar och läktarvåld i Rom En kvarts miljon åskådare kunde samlas för att se de dramatiska hästkapplöpningarna på Circus Maximus i Rom. Varje lag hade högljutt stöd och kampen kunde urarta, både på banan och på läktarna.
Romarriket Romarrikets familjeliv: Skilsmässor, plastpappor och halvsyskon Skilsmässor och dödsfall gjorde att familjerna i det antika Rom kunde uppvisa många likheter med dagens. Men den äldste mannen var familjens överhuvud med absolut makt över de andras liv.
Romarriket Pater familias – familjens överhuvud I den romerska familjen var könsrollerna tydligt uppdelade. Familjeöverhuvudet, pater familias, bestämde över liv och död och kontrollerade familjens alla affärer och ägodelar.
Romarriket Julius Caesars väg till makten Han landsförvisades som artonåring, men kom tillbaka och blev diktator på livstid över Rom. Julius Caesar hade Alexander den store som förebild när han krossade fiender och politiska motståndare – samtidigt som han vann folkets stöd och soldaternas beundran.
Romarriket Bilden av Caesar Namnet Caesar – som i det klassiska latinet uttalades som »Kaisar» – lever kvar i ryskans »tsar», tyskans »Kaiser» och svenskans »kejsare». För många är Julius Caesar den ende romerske person man över huvud taget känner till.
Romarriket Alla hade koll på alfabetet i Rom Elakt väggklotter, felstavade förbannelser och reklam för vinhak vittnar om att läs- och skrivkunnighet var spridd även i de lägre samhällsklasserna i Romarriket.
Romarriket Britannien under romarna I ett par hundra år var det Rom som styrde över en stor del av dagens Storbritannien. Trots att krig och maktstrider avlöste varandra hann romarna modernisera landet och grundlägga några av de viktigaste städerna.
Romarriket Antikens Rom – så fungerade staden Utan sina skickliga ingenjörer hade antikens Rom aldrig kunnat fungera. I metropolen fanns rent vatten, allmänna bad, avlopp, kloaker och höga hyreshus.
Romarriket Grymma gladiatorspel i antikens Rom Gladiatorspelen i antikens Rom var en unik företeelse i historien. De har fortsatt att kittla eftervärldens fantasi, inte minst i vår egen tid genom filmer som Spartacus och Gladiator.
Romarriket Favoriterna på Forum Romanum Innan staden Rom fanns bodde folk i enkla hyddor på kullarna runt träskområdet vid Tibern. Men denna järnåldersbosättning utvecklades med tiden till en st
Romarriket Kejsar Augustus – Europas första landsfader Augustus – "den gudomligt upphöjde" – blev det romerska rikets förste egentlige kejsare. Under hans styre, som präglades av fred, upplevde Rom något av en byggboom med genomgripande förändringar i stadsbilden.