Städer

Framför oss öppnar sig en smal spricka i berget. Förundrade lämnar vi ökenhettan och vandrar in i den skuggiga passagen, längre och längre in. Snart står vi framför ett magnifikt tempel hugget direkt ur berget. Vi är i Jordaniens underverk, klippstaden Petra.

Städer

Cannes är synonymt med film och lyxigt kändisliv – särskilt den dryga vecka i maj då världens ögon riktas mot filmfestivalen. Men här finns även en hel del historia.

Städer

När och varför anlades katakomberna i Rom – fanns de före kristendomen och hade de någon mer funktion än att vara gravkammare?

Städer

Just nu pågår flytten av Kiruna för fullt i ett unikt projekt. När staden byggdes kring sekelskiftet 1900 var den också unik med det uttalade målet att skapa världens bästa samhälle.

Städer

Från att ha varit en fenicisk handelsstation växte Kartago till en av Medelhavsområdets mäktigaste städer och blev ett hot mot Rom.

Städer

Palmyra var ett av världens bäst bevarade fornminnen med unika tempel och badhus. Nu gör terrorgruppen IS vad de kan för att förstöra de sista resterna av världsarvet.

Städer

"Sveriges tråkigaste stad". Det epitetet fick Eslöv av den på sin tid kände globetrottern Hans Ostelius i ett TV-program. Så småningom ändrade sig Ostelius, men hans omdöme väckte stor vrede i den skånska småstaden, som i år fyller 100.

Städer

Genom historien har Gaza fungerat som en mötesplats mellan öst och väst. I en ny utställning belyser Medelhavsmuseet i Stockholm Gazas historia.

Städer

När Åmål grundades i mitten av 1600-talet var det av handels­politiska skäl. Men konkurrenterna började snart svartmåla orten, som kom att bygga sina framgångar på trä, järn och sjöfart.

Städer

Haparanda är en av Sveriges minsta städer och har alltid varit en marknadsplats. Under första världskriget utgjorde orten den enda passagen mellan Ryssland och övriga Europa.

Städer

Rom präglades av trångboddhet och många levde under torftiga förhållanden i höga hyreskomplex. Trots detta verkar staden ha drabbats av relativt få epidemier och svältperioder. Förklaringarna till hur man fick denna förindustriella jättestad att fungera är naturligtvis flera men ingenjörskonsten var en grundläggande faktor.

Städer

Än i dag präglas Kinas största stad av 1800-talets europeiska närvaro. Efter opiumkriget 1839–42 tvingades Shanghai öppna sin strategiska hamn för västvärldens handelsskepp. Resultatet blev en delad stad.