Byggnadsverk Tegeltradition lever vidare i Västergötland Konsten att härda lera till tegel genom bränning uppfanns redan under forntiden. Grundidén levde vidare i en stor mängd lokala bruk runtom i Sverige. Få av dem finns kvar idag, men på Horns tegelbruk är ugnarna ännu heta.
Byggnadsverk Kungsgårdar får ökat skydd Få kungsgårdar finns idag kvar i statlig ägo. Nu ska de skyddas mot exploatering.
Byggnadsverk 7 fartygstyper som satt skräck i fienden Kampen om den internationella handeln nådde orkanstyrka när segelfartygen dominerande världshaven 1600–1850. Här berättar vi om sju fartygsklasser.
Byggnadsverk Medeltida kyrkvindar avslöjar sina hemligheter Det är några av Sveriges äldsta rum som byggnadsantikvarie Robin Gullbrandsson kartlägger när han undersöker vindarna i Västsveriges medeltidskyrkor.
Byggnadsverk Branden i Notre-Dame: "Katastrofen är en historisk parentes" Sett i perspektiv är branden i Notre-Dame en historisk parentes. Det menar Dick Harrison, som också är hoppfull om en snar återuppbyggnad av Paris medeltidskatedral.
Byggnadsverk En revolution i bostads-Sverige I slutet av 1800-talet växte de första – noga planerade – villaförorterna fram i Sverige. Det var en bostadspolitisk revolution där medelklassen slapp stadens smuts och fick en egen liten idyll.
Byggnadsverk Första ubåten trampades fram Redan under amerikanska frihetskriget togs den första fungerande ubåten i bruk. Luften räckte till en halvtimme under vatten och det fanns bara plats för en person i Turtle.
Byggnadsverk Berlins riksdagshus åter maktens boning I år, 1999, flyttar den tyska förbundsdagen in i riksdagshuset i Berlin. Byggnaden, som genom nazisternas maktövertagande 1933 kommit att symbolisera diktatur snarare än demokrati, har renoverats för 600 miljoner D-mark.
Byggnadsverk Colosseums förvandling Colosseum i Rom är ett av de mäktigaste monumenten från antik tid. Det kan berätta mycket om livet under romarrikets dagar. Men historien om den väldiga amfiteaterns förändring under århundradena mellan antikens gladiatorspel och vår tids turism är minst lika spännande. Colosseum förvandlades till bland annat befästning, bostadshus och lager för Roms byggmästare.
Byggnadsverk Med hiss till himlen Skyskrapan kom till – berättar uppslagsböckerna – därför att de amerikanska storstäderna i slutet av 1800-talet växte explosionsartat. Det gjorde de: