Konst

Med sin blandning av stiliserade blomsterurnor och kungaporträtt har dalmåleriet ansetts höra till det mest svenska inom folkkonsten. När nöden var som störst blev måleriet ett sätt för dalfolket att försörja sig.

Greve Carl Gustaf Tessin
Konst

Han skulle bli arkitekt som sin far och farfar, men blev statsman. Carl Gustaf Tessin var också en av 1700-talets främsta konstsamlare, och bidrog till att rokokon fick ett stort och tidigt genomslag i Sverige. Många av hans inköpta mästerverk kan ses på Nationalmuseum, på grund av att hans ekonomi havererade.

Målningen Friluftsateljé.
Konst

I Grez-sur-Loing söder om Paris blomstrade i slutet av 1800-talet en konstnärskoloni med många kända svenskar, bland andra Richard Bergh, Karl Nordström, Carl Larsson och hans blivande fru Karin Bergöö. Tillvaron präglades av kreativit skapande och uppsluppen samvaro.

Martha Liebermann
Konstnärer

Två porträtt målade av Anders Zorn ingick i ett gripande drama i andra världskrigets Berlin. Kunde den judiska änkan efter en av Tysklands mest framstående konstnärer rädda sig undan Förintelsen med den svenske vännens dukar?

Konst

Efter sådär femhundra år är Bayeuxtapetens gåta löst. Efter noggranna undersökningar har arkeologer slagit fast var den 70 meter långa skildringen av slaget vid Hastings 1066 ursprungligen visades.

Konstnärer

I dag är Carl Larsson älskad av alla. Men han var starkt ifrågasatt av konst­etablissemanget när han levde och fick utkämpa hårda strider för att nå toppen.

Konstnärer

Som 19-åring antogs hon till Konstakademien i Stockholm och utvecklade sitt konstnärskap i Paris. Men Jenny Nyström övergav en lovande bana som målare och blev illustratör – berömd inte minst för att ha gett jultomten ett ansikte.

Konstnärer

Johann Sebastian Bach levde i en musikalisk övergångsperiod. Det feodala Europas väg in i upplysningen speglas i hans verk. Bach kombinerade en starkt formbunden medeltida tradition med den moderna musikens friare uttrycksformer. Han blev stilbildande och betraktad som en mästare – men först hundra år efter sin död.

Konst

Carl Larsson bröt mot många konventioner när han målade Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523. Kunde verkligen något så modernt hänga på Nationalmuseum?

Konstnärer

Lennart Nilsson, Sveriges mest kände fotograf, gick bort den 28 januari 2017. Här är historien om en av hans minst kända bilder.

Konst

Carl Milles bröt mot flera av de klassiska sätten att framställa havsguden Poseidon när han gjorde statyn som blivit ett kännetecken för Göteborg.

Den lilla sjöjungfrun
Konst

Den lilla sjöjungfrun har sedan skulpturen avtäcktes 1913 lockat stora turistskaror till Langelinie i Köpenhamn. Och genom åren har H C Andersens olyckligt kära sagoväsen vandaliserats flera gånger.

Page 1 / 3