Mat dryck

De svenskar som vill frammana en air av dekadent fin-de-siècle kan köpa den mytomspunna absinten på Systembolaget. Men i ursprungslandet Frankrike förbjöds drycken 1915, eftersom den ansågs ge skador på nervsystemet.

Annons

Att vara en resenär i landet av originella landskap och minnesvärda solnedgångar är en av de mest intima och intensiva naturupplevelser man kan få under sin livstid. Årstiderna fluktuerar men Kappadokien visar upp sin unika personlighet tillsammans med historien som går hand i hand med naturen.

Högtider

Glad påsk! Idag firar många påsken med att klä ut barnen till söta påskkärringar och påskgubbar. Men förr i tiden kunde maskeringen vara av läskigare slag ...

Hygien hälsa

Digerdödens härjningar i Europa är en ännu oöverträffad mänsklig och agrar katastrof. I Norden dog uppemot halva befolkningen under några decennier i mitten av 1300-talet. Hela byar ödelades och boskap lämnades att driva vind för våg. I pestens kölvatten väntade kristider med folkliga uppror och omstrukturering av samhället.

Ett fruktstånd i Batavia i Nederländska Ostindien
Mat dryck

När västerländska upptäcktsresande och kolonisatörer tog med sig asiatiska frukter hem till Europa gjorde dessa succé. Det tog dock lång tid innan vanligt folk kunde ta del av apelsiner, ananas och banan. Och ännu längre innan chinese gooseberry fick ett gångbart namn.

En begravning i Alsike
Traditioner

Före industrialiseringen gick livet och döden hand i hand i bonde­samhället, på ett helt annat sätt än idag. Starka traditioner och folkliga föreställningar styrde när man på gården skulle hantera och vörda liket efter en nyss avliden.

Sven »Svenne Berka« Bergquist och Axel »Acke« Nilsson står beredda att teka när Hammarby möter AIK i DM-finalen 1936.
Sport

»Ishockey är en blandning av bandy, fäktning och biljard, och åkes på skridskor.« Så hette det när Svenska Dagbladet i januari 1921 beskrev den nya sport som just hade gjort entré i landet med en match på Stockholms stadion.

Amerikanska studenter avnjuter varsin hamburgare.
Mat dryck

Mat som går snabbt att beställa, tillaga och äta hör den moderna tiden till. Samtidigt har fenomenet en mycket lång historia. Låt oss titta närmare på sju snabbrätter och deras ursprung!

Annons

Under historiens gång har det existerat ett närmast oändligt antal kortspel, men ett som tycks klara tidens gång är pokerspelet Texas Hold’em som har varit populärt i över 100 år.

Hygien hälsa

Historikern Daniel Larsson forskar om epidemier i det förflutna. Han ser många likheter med dagens pandemi – men när det gäller dödligheten är skillnaderna större.

Traditioner

Den skånska traditionen att fira mårtensgås är egentligen en kontinental sedvänja med gåsslakt i november – eventuellt påbjuden av en hämndlysten biskop.

Vardagsliv

Hur blev vargen tam och förvandlades till människans bästa vän? Och när skedde domesticeringen? Vi reder ut hundens historia – från stenåldern till idag.