Första svenska landskampen i damfotboll

Sveriges första officiella damlandskamp i fotboll spelades den 25 augusti 1973. På Mariehamns IP på Åland mötte man Finland i en match som slutade 0–0.

damfotboll

Kamp om bollen framför det finska målet vid Sveriges första fotbollslandskamp för damer, i Mariehamn på Åland, 1973. Matchen slutade 0–0.

© DN/TT Nyhetsbyrån

1973 blev ett genombrottsår för svensk damfotboll även genom att det första officiella SM hölls detta år, med Öxabäck IF som mästare.

Etableringen skedde också på bredden, antalet spelarlicenser ökade snabbt från 700 till över 10 000.

Motstånd i en manlig idrottsvärld

I en manligt styrd idrottsvärld var damfotbollen länge hindrad av normer rörande vilka idrottsgrenar som ansågs vara lämpade för kvinnor. De första ansatserna under 1910- och 1920-talen förlöjligades, och det stannade vid enstaka jippomatcher där damlag mötte "gubblag".

Lokalt gjordes det försök att starta damserier, men först under andra halvan av 1960-talet skedde så i mer livskraftiga former.

Damfotbollens frammarsch sammanföll med jämställdhetskampen i stort. Kritik mot Svenska Fotbollförbundets ointresse för damfotboll började höras, vilket bidrog till en förändrad attityd och 1970 års beslut om att damfotboll officiellt skulle inkluderas i förbundets verksamhet.

Stockholm och Västergötland var de ledande distrikten inom damfotbollen, och det var främst härifrån som spelarna till den första landskampen hämtades.

Laget togs ut av en kommitté med fyra ledare, där Hammarbys tränare Christer Molander delade huvudansvaret med Öxabäcks pionjärspelare Kerstin Larsson, som var en drivande kraft i damfotbollens etableringsfas.

Tanken var att bygga laget med spelare som redan var samspelta, och 7 av truppens 16 namn hämtades från Öxabäck respektive Hammarby.