Egypten Tutankhamuns mumie var täckt av kåda När arkeologen Carter öppnade Tutankhamuns grav upptäckte han att mumien var balsamerad på ett ovanligt sätt. Den var täckt av stora mängder kåda som försvårade undersökningen av mumien.
Egypten Egyptens mumier – så balsamerades liken Varför lät egyptierna balsamera sina döda, och hur gick det till rent konkret? Läs om den omfattande handeln med mumifierade lik.
Egypten Nilen fick Egypten att blomstra Det forntida Egypten är världshistoriens mest långlivade högkultur. Det mäktiga riket växte fram kring floden Nilen – en tusen kilometer lång oas i öknen.
Egypten Gudarna som styrde allt i livet I det forna Egypten fanns en gud för varje tillfälle i livet. De avbildades med djurhuvuden – eller som djur – och tillbads i ståtliga tempel. Här är de åtta viktigaste!
Egypten Kleopatra – drottningen bakom myten Hon manövrerade skickligt mellan inhemska utmanare och Roms makthavare för att hålla sig kvar på tronen. I det dödliga spelet använde hon alla medel, vilket gett upphov till en uppsjö av myter om Egyptens sista drottning. Här är vad vi vet om Kleopatra!
Egypten Faraonernas hantverkare Utgrävningarna av byn Dayr al-Madinah har gett eftervärlden ovärderliga kunskaper om livet i det forntida Egypten. Invånarna på orten var faraos egna yrkesmän, som tillverkade hans lyxartiklar och inredde hans grav.
Egypten Monumentens dödskamp Text: Anne-Marie Lind De gamla egyptierna byggde sina tempel och gravar för evigheten. För dem, som för oss, var inget byggnadsmaterial mer evigt än sten.
Egypten Faraonens nya kläder För 3 000 år sedan begravdes han i Konungarnas dal i Egypten. Med sig i döden fick han nära 500 praktfulla klädesplagg som med tiden för-vandlades till br
Egypten Den starka kvinnan i Egypten "Nästan alla seder och bruk är tvärtemot andra människors” skrev den grekiske historieskrivaren Herodotos, när han besökte Egypten på 400-talet f Kr.