Utvandringen

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet lämnade hundratusentals människor Sverige för att söka en bättre framtid i Amerika. Vilka var de, och vad hände med dem?

Utvandringen

I början av 1900-talet emigrerade en grupp svenskar till Kuba. Där grundade man jordbrukskolonin Bayate som med hårt slit blev ett mönsterjordbruk. Flera återvände hem som miljonärer.

Utvandringen

Ekonomhistorikern Anne Sofie Beck Knudsen ville ha reda på varför Sverige blev ett land präglat av kompromiss och konsensus. Hon fann svaret bland emigranternas förnamn.

Utvandringen

Tack vare Olof Krans målningar bevarades minnet av den mytomspunna svenskkolonin Bishop Hill i Illinois. Följ med till en religiös fristad i Amerika som några hundra utvandrade erik-jansare byggde upp i mitten av 1800-talet.

Utvandringen

Lockade av gratis båtresa utvandrade 4000 svenskar till Brasilien. Där väntade usel odlingsmark för stadsborna som slet livet ur sig. En spillra av dem stannade dock kvar – och hittade sitt paradis.

Utvandringen

Swan Turnblad, föddes 1860 som Sven Johan Olofsson i Tubbemåla i Vislanda församling i Småland. Han utvandrade tillsammans med sin familj 1868 och de slog sig ner utanför Vasa, ett samhälle med stark svensk prägel i Goodhue County, sydost om Saint Paul i Minnesota.

Utvandringen

Isaak olofsson nordström, son till Olof Larsson, en mjölnare från Ransäter i Värmland, föddes 1859. Tjugoett år gammal, år 1880, reste han till Amerika.

Utvandringen

Mina Andersson var en av alla tusentals svenskar som utvandrade till USA i slutet av 1800-talet. Tack vare att en släkting i Wisconsin betalade resan kunde pigan från Dalsland börja ett nytt och bättre liv på andra sidan Atlanten.

Utvandringen

År 1856 inleddes den svenska emigrationen till Amerika. Totalt kom 1,3 miljoner svenskar att resa över Atlanten med hopp om ett bättre liv. Emigrationens första skede dominerades av utvandring i grupp. Motiven var oftast ekonomiska – man längtade efter ett eget land att bruka eller jobb inom den spirande industrin. Men emigranterna sökte också frihet från överhetens och kyrkans förtryck.

Utvandringen

Är det möjligt att exakt fastställa när en folkvandring startar? Frågan aktualiseras av att vi i år firar 150-årsminnet av amerikaemigrationens start. Någon gång bör den emellertid ha börjat, den inte ens sekellånga epok som Vilhelm Moberg tyckte var den viktigaste i svenska historien.