Tidningskungen Turnblad

Swan Turnblad, föddes 1860 som Sven Johan Olofsson i Tubbemåla i Vislanda församling i Småland. Han utvandrade tillsammans med sin familj 1868 och de slog sig ner utanför Vasa, ett samhälle med stark svensk prägel i Goodhue County, sydost om Saint Paul i Minnesota.

Reklam för Svenska-Amerikanska Posten.

© The American-Swedish Institute

Fadern byggde upp en framgångsrik farm och Swan växte upp och gick i skolan i Vasa. Som tonåring utvecklade han tydligen ett intresse för tryckeriverksamhet och lärde sig mer om det, vilket han fick nytta av när han som 19-åring flyttade till Minneapolis. Där bosatte han sig i stadens mest svenskpräglade kvarter och jobbade för flera olika svensk­amerikanska tidningar.

I mitten av 1880-talet anställdes han på Svenska Amerikanska Posten, och i början av 1900-talet hade han och hans hustru Christina blivit ensamma ägare av tidningen. Under de cirka två årtionden som han ledde Posten, som började som en nykterhetsförespråkande tidning med liten upplaga, gjorde han den till USA:s största svenskamerikanska veckotidning med en upplaga på över 55 000 exemplar.

På kuppen blev Swan Turnblad en av Minneapolis mest förmögna och "framgångsrika" svenska immigranter. Det faktum att han var en smart tidningsman, framgångsrik investerare (främst i fastigheter) och eventuellt aningen hänsynslös bidrog till hans framgångar.

Han gick med i klubbar som gav honom kontakter med mäktiga "yankee Americans" (en term som syftar på de gamla, etablerade familjer som kom huvudsakligen från östra USA och hade rötter tillbaka till kolonialtiden) och gick i kyrkan som besöktes av många av dessa personer. Han ansträngde sig till det yttersta för att bli en av dem.

År 1904 började ett ståtligt hus byggas på Park Avenue, en av stadens finaste gator. Det skulle bli en symbol för familjen Turnblads framgångar. Det palatsliknande huset, som hade över 30 rum, stod klart 1908. Bland inredningsdetaljerna märktes utförliga träsniderier, ett fönster i målat glas som avbildade Carl Gustaf Hellqvists berömda historiemålning Brandskattningen av Visby, flera kakelugnar och rum inredda i ett antal olika stilar. Det var ett storslaget hem. Intressant nog bodde inte Turnblad, hans fru och dotter i huset i mer än några år. De föredrog en mindre och betydligt blygsammare lägenhet på andra sidan gatan.

År 1929 blev huset centrum för ett institut grundat av Swan Turnblad, hans hustru Christina och dotter Lillian: American Institute of Swedish Arts, Literature and Science, som i dag är känt som American Swedish Institute.

Då som nu var syftet med institutet att upplysa amerikaner om Sverige och hjälpa svenskamerikaner att förstå sin historia. Institutet visade på två viktiga saker med Swan Turnblad. För det första: Han hyste en stark kärlek till sitt hemland. Han gjorde visserligen sitt yttersta för att bli amerikan och en av Minneapolis mest förmögna och inflytelserika invånare, men han glömde aldrig sitt fosterland. Han återvände till Sverige flera gånger. Hans bibliotek var fullt av svenska författares verk. I hans tidning publicerades alltid artiklar om händelser i Sverige och följetonger skrivna av Sveriges bästa författare (till exempel Strindberg).

För det andra: Han kände ett ansvar att lära amerikaner och svenskamerikaner mer om Sverige. Han var dock inte särskilt intresserad av det Sverige som definieras av gamla sedvänjor och traditionell mat och musik som så många svenskamerikaner hängde upp sin identitet på. Han var mer intresserad av det moderna Sverige, de nya industriernas, de demokratiska institutionernas och de stora författarnas Sverige.

Vill du ha mer läsning om Sveriges spännande historia direkt hem i brevlådan?

Varje nytt nummer av Populär Historia är fyllt med intressanta, roliga och fördjupande artiklar om livet i Sverige – från vikingatiden till folkhemmet.

Använd ditt specialerbjudande nu!

[](https://popularhistoria.se/tidningen/popular-historia-nr-4-2010/)**Publicerad i Populär Historia 4/2010