Mat dryck

De svenskar som vill frammana en air av dekadent fin-de-siècle kan köpa den mytomspunna absinten på Systembolaget. Men i ursprungslandet Frankrike förbjöds drycken 1915, eftersom den ansågs ge skador på nervsystemet.

Ett fruktstånd i Batavia i Nederländska Ostindien
Mat dryck

När västerländska upptäcktsresande och kolonisatörer tog med sig asiatiska frukter hem till Europa gjorde dessa succé. Det tog dock lång tid innan vanligt folk kunde ta del av apelsiner, ananas och banan. Och ännu längre innan chinese gooseberry fick ett gångbart namn.

Amerikanska studenter avnjuter varsin hamburgare.
Mat dryck

Mat som går snabbt att beställa, tillaga och äta hör den moderna tiden till. Samtidigt har fenomenet en mycket lång historia. Låt oss titta närmare på sju snabbrätter och deras ursprung!

Mat dryck

Det har skänkt lindring åt sargade krigare, tankekraft åt filosofer och glans åt furstliga fester. Vinet hör till människans äldsta följeslagare.

Svampinformation på Konsum Alfa i Gävle 1945.
Mat dryck

På hösten ger sig många svampplockare ut i skogarna och letar läckerheter som karljohan och kantarell. Men så har det inte alltid varit. Särskilt på landsbygden fanns länge en grundmurad misstänksamhet mot att äta svamp. Det krävdes en kung och flera kampanjer innan svamparna hamnade på matbordet.

Mat dryck

Vilken var den första restaurangen – och varifrån kommer själva begreppet restaurang?

Mat dryck

Länge var kaffe ett omstritt njutningsmedel förbehållet de priviligierade. Men vid sekelskiftet 1900 var hela Sverige beroende av bönorna. Vad hade hänt?

Mat dryck

Från importerad lyxvara till svenskodlat superlivsmedel. Få varor har genomgått en sådan resa genom samhället som det omdiskuterade sötningsmedlet.

Mat dryck

Kafferepen såg dagens ljus i 1700-talets överklasshem men slog igenom på bred front under 1800-talet. En viktig orsak var det sjunkande sockerpriset.

Mat dryck

Fredagsmys, lördagsgodis, fika och efterrätt – när vi vill ha det trevligt och umgås, eller för den delen när vi söker tröst, vill vi gärna ha något sött och smaskigt. I dag finns socker med som ett självklart inslag i vår vardag, men så har det inte alltid varit.

Mat dryck

Den vilda vinrankan, Vitis vinifera sylvestris, finns i ett område som sträcker sig från Spanien i väst till de norra delarna av Iran i öst.

Mat dryck

Page 1 / 3