Ronald och Nancy Reagan under presidentkampanjen 1980.
Politiker

Ronald Reagan har anklagats för att vara en ansvarslös krigshetsare. Men historikerna ser inte längre lika mörkt på Reagans presidentskap.

Politiker

Den amerikanska politiken är i högsta grad personcentrerad – för att inte säga personfixerad – och i centrum står presidenten, världens mäktigaste person.

Politiker

För sin rekordlånga period som regeringschef 1946–69 och sina 192 centimeter i strump­lästen brukar han kallas Sveriges längsta statsminister.

Politiker

När det engelska parlamentet hamnade i en allt värre konflikt med Karl I steg Oliver Cromwell fram i rampljuset. Han blev parlamentets militära ledare och tog till slut över hela England.

Adolf Hitler framför Eiffeltornet i Paris sedan Tyskland invaderat Frankrike 1940.
Politiker

Efter de första lyckosamma krigsåren följde den ena katastrofen efter den andra. Hitlers vägran att ge upp prisgav Tyskland åt det totala nederlaget. I april 1945 tog han sitt liv.

Politiker

I högt tempo och med stor beslutsamhet genomdrev Adolf Hitler sina diktatorsplaner. Hans verktyg var våld och list. Snart var Tyskland en enpartistat som rustade för angreppskrig.

Politiker

Martin Luther King var medborgarrättsrörelsens främste ledare. Han mördades 1968 för sin kamp för de svartas rättigheter.

Politiker

Den 13 maj 1917 bildades Vänsterpartiet genom en utbrytning ur Socialdemokratiska partiet. Vi minns de hundra åren genom partiledarna.

Politiker

Överklassflickan Kata Dalström reste land och rike runt i sekelskiftets Sverige och propagerade för socialismen. I veckan kommer en ny bok om den stridbara överklassflickan som gick till vänster.

Politiker

Som Storbritanniens premiärminister påverkade Margaret Thatcher inte bara sitt eget land utan hela västvärlden med sin nyliberala politik.

Politiker

Sannolikt var han den förste svensk som kallade sig socialdemokrat – något oerhört radikalt för hundra år sedan. I en tid av omvälvningar och revolutionära strömningar ledde Hjalmar Branting, orubblig i sin tro på demokratiska metoder, kampen för allmän och lika rösträtt och åtta timmars arbetsdag.

Politiker

Han kallades "två världars hjälte", frihetskämpen Giuseppe Garibaldi. Efter att ha stridit som revolutionsledare i Sydamerika blev han den italienska enhetsrörelsens frontman. I vår tids splittrade Italien, som nu fyller 150 år, är han inte någon självklar idol.