Imperier Hatet mot Karthago Förstörelsen av Karthago var kulmen på en utdragen konflikt mellan det expanderande Rom och den feniciska handelsstaden. Skräck och fruktan drev romarna till att förgöra sin fiende i grunden.
Imperier Alexander den store – orientens erövrare Den makedoniske kungasonen Alexander fostrades till härskare. Redan som tonåring visade han prov på sina kvalitéer som militär ledare. Han enade grekerna och riktade sedan blicken österut. Mötet med persernas välde innebar inte bara ett långvarigt krig utan även att två kulturer delvis smälte samman. Och som fältherre har Alexander blivit en legendarisk förebild.
Imperier Nikolaj II och det ryska imperiet som föll Under 1800-talet växte Ryssland i såväl öst som väst. Men försöken att införliva alla nya områden blev inte lyckosamma. Den siste tsaren klarade aldrig att hålla ihop det väldiga riket, konstaterar historikern Max Engman.
Imperier Boerkriget: Bitter kamp om Sydafrikas guld Det brittiska imperiet marscherade ut för ett nytt kolonialkrig 1899. I stället mötte man en beslutsam gerillaarmé med toppmoderna vapen som vägrade att ge upp. När freden väl kom efter nästan tre år hade 72 000 människor mist livet.
Imperier Slaget vid Marathon: Demokratins ödesdag I boken "Marathon" berättar Tom Holland om slaget där västerlandets framtid låg i vågskålen. Populär Historia har mött författaren.
Imperier När britterna ville frälsa världen Britterna såg erövringen av världen som en plikt. De ville sprida civilisation och välstånd till mindre lyckligt lottade bröder. Så länge de var militärt överlägsna fungerade det.
Imperier Habsburgska riket – ett familjeimperium Huset Habsburg regerade Centraleuropa under 650 år – från Rudolf I som kröntes 1273 till Karl I som avsattes 1918.
Imperier Svensk kopparrusch efter spansk silverkris I slutet av 1500-talet stod det spanska väldet ensamt för mer än halva världens silverproduktion. Men år 1599 tvingade en silverkris spanjorerna att övergå till kopparmynt. För Sverige blev det en lysande affär.
Imperier Så skapades Storbritannien Historikern Dick Harrison berättar om hur England, Skottland och Wales hamnade under samma kungahus.