Vikingatiden

Varför gömde man silversmycken under golvet på vikingagården i Viggbyholm?

Vikingatiden

Skeletten efter två kortvuxna personer som hittats i en grav i Tierp nyanserar bilden av vikingatiden. Osteologen Caroline Arcini menar att graven visar att toleransen för avvikande personer var större än vi tidigare trott.

Vikingatiden

Vikingen som en vild krigare med horn på hjälmen är en felaktig bild, det vet de flesta. Varifrån kom denna fantasifigur? Och varför blev den så långlivad?

Vikingatiden

Enligt källorna stod slaget vid Bråvalla för att den tidens störste krigarkung skulle få en sista chans att komma till Valhall – Odens borg där fallna krigare festade varje natt. Dick Harrison har granskat vad vi egentligen vet om det mytiska slaget på 700-talet.

Vikingatiden

Hur långt tillbaka i historien måste man gå för att hitta det första regelrätta krig Sverige var inblandat i?

Vikingar säljer träl till persiska köpmän på en målning.
Vikingatiden

Bryte, fostre, ambott och rink hade olika ställning i det vikingatida samhället, men de hade en sak gemensamt: de var alla slavar. En del hade bara tidsbestämda slavkontrakt medan andra var födda in i träldom.

Vikingatiden

Gamla Uppsala är ett av Skandinaviens mest kända fornlämningsområden. Vad utspelade sig egentligen i skuggan av de sägenomspunna gravhögarna? Vad är myt och vad är verklighet? De senaste årens utgrävningar ger resultat som får arkeologerna att häpna.

Vikingatiden

Den förkristna religionen i Norden var i högsta grad en del av människors vardag. En viktig del av kulten stod de kvinnliga sierskorna – völvorna – för.

Vikingatiden

Att vikingarnas hjälmar inte hade horn, det vet vi. Men hur såg de ut?

 Så här kan graven på Birka ha sett ut där den kvinnliga krigaren begravdes. Gravplanen är skapad av Evald Hansen och baserad på originalplanen från grav Bj 581 från Hjalmar Stolpes utgrävningar på Birka under slutet på 1800-talet (Stolpe 1889).
Vikingatiden

Många har blivit arga på våra resultat, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson som gjorde den spektakulära upptäckten att krigaren i vikingagraven är en kvinna.

Vikingatiden

Asarna är, enligt Eddadiktningen, de främsta gudarna i den nordiska mytologin. De flesta av dem har mycket komplexa karaktärer.

Vikingatiden

Ofta sägs att vikingatiden tog slut år 1066. Men är det slaget vid Stamford Bridge eller vid Hastings som var slutpunkten?

Page 1 / 2