1800-tal Skilsmässor på 1800-talet Det var svårt att få skilsmässa i 1800-talets Sverige. Svårt, men inte omöjligt. För den uppfinningsrike fanns det flera sätt att kringgå lagen.
1800-tal Bushwhackers 1861–65 – kriget bortom fronten Till det amerikanska inbördeskrigets smutsiga sidor hör de ofta brutala gerillastrider som utkämpades i både norr och söder. Oftast var det civilbefolkningen som blev mest lidande när bushwhackers drog fram.
1800-tal Lotten Wennberg – välgörenhet var hennes kall Vid mitten av 1800-talet var misären stor i Stockholm, med utbredd fattigdom och ohälsa. Men det fanns en osedvanligt godhjärtad filantrop som från sitt eget lilla socialkontor med spetsgardiner på Malmskillnadsgatan oförtrutet hjälpte många av stadens nödställda.
1800-tal Konstgjort smör väckte starka känslor Få saker är väl så alldagliga som ett margarinpaket. Ändå är det en produkt som ända sedan den såg dagens ljus 1869 har varit omstridd. Men varken smutskastningskampanjer eller hårda regleringar har kunnat hindra det konstgjorda matfettets segertåg
1800-tal Lufttorpeder på Östermalm För mer än 120 år sedan genomförde ingenjören och officeren Wilhelm Unge en serie ovanliga lufttorpedexperiment. Med ekonomiskt bidrag från Alfred Nobel konstruerade han sinnrika torpedkanoner och raketer för krigsändamål.
1800-tal Slavkoloni i Karibien I nära hundra år var ön Saint-Barthélemy en svensk koloni i Västindien. Sveriges roll i det karibiska slaveriet har dock sällan blivit till mer än små fotnoter i historieböckerna – tills historiker för några år sedan började gå igenom ett tidigare nästan outforskat arkiv.
1800-tal Boxarupproret 1898–1901: Svenska missionärer dödades I slutet av 1800-talet växte en stor vrede fram i Kina mot västerländskt inflytande och västerlänningar. Det hela urartade i boxarupproret, då många utlänningar mördades under bestialiska former. Bland offren fanns en grupp svenska missionärer och deras barn. Här är deras historia.
1800-tal Kvinnor våldsammare än män i slutet av 1800-talet När den svenska våldsstatistiken bedöms måste de många barnamorden räknas in. Det menar två historiker som bland annat via rättsprotokoll har studerat kvinnors våld i Sverige under 1800-talet.
1800-tal När hela Sverige svalt: Nödåren 1867–69 Inspirerad av nya idéer om marknadsliberalism försvårade riksdagen hungersnöden som drabbade Sverige 1867–69. Det började med att snön i Norrland låg kvar till midsommar och frosten kom redan i mitten av juli.
1800-tal Fotopionjären i Krimkriget På den brittiske kungens uppdrag skulle Roger Fenton producera propagandabilder i Krimkriget. Det blev istället världens första fotoreportage från ett krig.
1800-tal Allt togs tillvara i Årstafruns hushåll I tio år har Ulrika Söderlind studerat hushållning och matvanor i Årstafruns – Märta Helena Reenstiernas – noggranna dagböcker. Ingenting fick gå till spillo, inte ens på en välbeställd herrgård, i början av 1800-talet.
1800-tal Kulan som gjorde musköten till ett dödligt vapen Om skjutavståndet var längre än sextio meter var träffsäkerheten för en musköt länge låg. Men i mitten av 1800-talet kom en ny kula som ökade både träffsäkerhet och genomslagsförmåga. Musköten blev ett vapen att räkna med.