Kultur

Carl Larsson träffar sin första stora kärlek på Konstakademien. Wilhelmina Holmgren får en avgörande betydelse för hans konstnärskap.

Konst

Med sin blandning av stiliserade blomsterurnor och kungaporträtt har dalmåleriet ansetts höra till det mest svenska inom folkkonsten. När nöden var som störst blev måleriet ett sätt för dalfolket att försörja sig.

Annons

Sverige har många orter som fortfarande har bevarat en stor del av sin historia. Vissa saker är samlade på museum, medan andra kan vara kulturskyddade byggnader. Om du letar efter en plats med mycket historia att utforska kan Sverige vara rätt val för dig.

Det svenska dragkampslandslaget
Kultur

De olympiska spelen har vuxit enormt, från de första anspråkslösa tävlingarna i Aten 1896 till dagens jättelika arrangemang. Genom åren har programmet ändrats och utökats rejält. Vi tittar närmare på tio lite udda grenar, som har fått stryka på foten.

Greve Carl Gustaf Tessin
Konst

Han skulle bli arkitekt som sin far och farfar, men blev statsman. Carl Gustaf Tessin var också en av 1700-talets främsta konstsamlare, och bidrog till att rokokon fick ett stort och tidigt genomslag i Sverige. Många av hans inköpta mästerverk kan ses på Nationalmuseum, på grund av att hans ekonomi havererade.

Louis Armstrong
Musik

"Satchmo", som Louis Armstrong ofta kallades, avled för 50 år sedan. Han dog i sitt hem i New York den 6 juli 1971. Därmed sattes det punkt för en häpnadsväckande karriär. En 70-årig livs- och musikresa med stor dramatik och bjärta kontraster hade nått vägs ände.

Målningen Friluftsateljé.
Konst

I Grez-sur-Loing söder om Paris blomstrade i slutet av 1800-talet en konstnärskoloni med många kända svenskar, bland andra Richard Bergh, Karl Nordström, Carl Larsson och hans blivande fru Karin Bergöö. Tillvaron präglades av kreativit skapande och uppsluppen samvaro.

Annons

Om du hör till dem som vill investera sina besparingar istället för att samla dem på hög på ett sparkonto som knappt ger någon ränta, eller om du rent av drömmer om att kunna försörja dig på dina investeringar och säkra din ekonomiska framtid - då kanske daytrading skulle vara något för dig. Men vad går den här trenden egentligen ut på?

Annons

Att erbjuda lån har funnits med oss i hundratals år. Däremot är utvecklingen stor på olika sätt. Före bankernas uppkomst skedde det genom utbyte av tjänster och produkter. Både samhället och behovet av lån har utvecklats enormt sedan dess.

Annons

Kaffe sägs idag vara världens mest populära dryck, i synnerhet i norra delarna av Europa. Kaffebönor har tagits fram med olika rostningar och smaker, samt för olika tillagningsmetoder. I mångas hem ser man olika maskiner för att tillaga en lyxigare variant av kaffe.

Annons

Hur började casinon ta fart i världen och vad är det som har gjort spelen så populära?

Emilie Flygare Carlén
Författare

Hon var en av 1800-talets mest framgångsrika svenska författare, och hennes böcker fick enorm spridning både i hemlandet och internationellt. Inte minst uppskattades de spännande intrigerna med starka och kompetenta hjältinnor. Ändå är Emilie Flygare-Carlén något av en doldis i den svenska litteraturhistorien.