10 bortglömda OS-grenar

De olympiska spelen har vuxit enormt, från de första anspråkslösa tävlingarna i Aten 1896 till dagens jättelika arrangemang. Genom åren har programmet ändrats och utökats rejält. Vi tittar närmare på tio lite udda grenar, som har fått stryka på foten.

Det svenska dragkampslandslaget

Det svenska dragkampslandslaget vann mot Storbritannien på Stockholms stadion i det som blev den enda matchen i grenen under OS 1912.

© TT Nyhetsbyrån

Den 23 juli invigs Tokyo-OS, som avslutas den 8 augusti. Olympiaden var planerad att hållas förra sommaren, men fick av förklarliga skäl flyttas frampå grund av coronapandemin. Det är faktiskt första gången som sommar-OS har senarelagts, även om tre sommarspel har fått ställas in helt på grund av pågående världskrig – så skedde 1916, 1940 och 1944.

De moderna spelen grundades på initiativ av fransmannen Pierre de Coubertin, med Aten-OS 1896. Då tävlade 243 idrottare – samtliga män – i 43 grenar.

Tanken var att väcka antikens idrottsideal till liv. Fredlig tävlan och förbrödring mellan folk var ledord i den olympiska rörelsen. Att motverka kommersialism ansågs också viktigt. Proffs var länge förbjudna att delta och ära var segrarens främsta belöning.

Vuxit till en miljardindustri

Så ser det förstås inte ut i dag. Den olympiska rörelsen har vuxit till en miljardindustri och många av dagens OS-stjärnor är heltidsproffs med stora sponsorkontrakt. Denna utveckling har påverkat utformningen av tävlingarna, där sporter med högt underhållningsvärde och stort publikintresse – som beachvolleyboll och bordtennis – har tillkommit i modern tid.

Andra grenar – som diskus, maraton och längdhopp – har funnits med från början. I Tokyo introduceras fem nya sporter: karate, sportklättring, baseboll/softboll och skateboard. Det innebär att OS-programmet i år omfattar totalt 339 grenar fördelade på 33 sporter.

Måhända tycker den traditionellt sinnade OS-fantasten hemma i tv-soffan att några av årets nytillskott ter sig lite udda – inte minst skateboard och sportklättring, som har lagts till för att göra spelen mer relevanta för yngre generationer. Men blickar vi bakåt i den olympiska historien finns det faktiskt gott om exempel på ganska märkliga och i något fall högst opassande grenar, som aldrig blev några större succéer och snart försvann. Låt oss titta närmare på tio av dem!

Björn Lundberg är historiker. Förra året utkom hans bok Frontlöparen – Gunder Hägg, hans uppgång och fall.

Publicerad i Populär Historia 8/2021

Finska gymnaster

Finska gymnaster visar sina färdigheter i Stockholm 1912.

© Idrottsmuseet i Malmö/Historisk Bildbyrå

Het debatt om estetisk tävling

De flesta betraktar säkert gymnastik som en fredlig och harmonisk aktivitet, men dess historia är full av konflikter. Under hela 1800-talet pågick en rivalitet mellan två olika system – den svenska linggymnastiken och den tyska turngymnastiken.

Den svenska varianten (skapad av gymnastikpedagogen Pehr Henrik Ling) gick främst ut på att skapa harmoniskt utvecklade människor, där tävlingsmoment var bannlysta. Den tyska skolan lade större vikt vid prestation och lust.

Inför de olympiska spelen i Stockholm 1912 ställdes motsättningarna på sin spets. Svenskarna ville till en början stryka alla tävlingar i gymnastik från programmet, och ersätta dem med "uppvisningar" i linggymnastikens anda. Det fick den Internationella olympiska kommittén, IOK, att gå i taket, och lösningen blev att arrangera både tävlingar och uppvisningar.

Reglerna blev ett annat trätoämne. När det gällde truppmomentet blev kompromissen att hålla två skilda tävlingar – en med svenska regler och en med "övningar tillhörande alla andra system än det svenska".

Tidsgränsen för truppernas program vållade också diskussioner. Tyskland hotade att bojkotta tävlingen eftersom de ansåg att den föreslagna maxtiden, 45 minuter, var på tok för kort. Den förlängdes därför till en timme.

Hur gick det då i tävlingarna? I grenen med svenska regler vann – föga förvånande – Sverige en ganska klar seger, medan Norge bärgade guldet under de friare reglerna.
Trupptävlingarna i gymnastik plockades till slut bort från det olympiska programmet. Det skedde efter OS i Antwerpen 1920.

höjdhopp utan ansats

Ray Ewry, USA, tog bland annat tre guldmedaljer i höjdhopp utan ansats.

© Getty images

"Den mänskliga grodan" vann åtta OS-guld

Ända sedan starten 1896 har friidrott varit sommar-OS höjdpunkt, när det gäller intresse och prestige. Mycket har också varit sig likt. Många löp- och hoppgrenar var med från början, även om det då bara var män som tilläts delta.

Men det finns också grenar som har försvunnit. I början av 1900-talet förekom till exempel tävlingar i längdhopp, höjdhopp och tresteg – utan ansats. Ray Ewry (1873–1937) från USA dominerade dessa föga konditionskrävande grenar fullständigt. Den vige atleten vann samtliga tre grenar år 1900, upprepade bedriften fyra år senare, och vann till slut ytterligare två guld 1908, i höjdhopp och längdhopp utan ansats.

Troligen hade han också vunnit tresteget, om grenen inte hade plockats bort från programmet. Som om detta inte var nog vann han också dubbla guld vid de extrainsatta spelen i Aten 1906, även om de idag inte räknas med i den officiella statistiken.

Trots sitt makalösa facit hade Ray Ewrys väg till toppen inte på något vis varit spikrak. Han blev föräldralös vid fem års ålder och drabbades som liten av polio. Sjukdomen gjorde honom rullstolsbunden och läkarna trodde att han aldrig skulle kunna gå igen. Men han lyckades få tillbaka rörligheten och blev en av USA:s främsta idrottare.

Vid OS i Paris 1900 blev fransmännen så hänförda av hans förmåga att göra volter och sparka i taket, att de började kalla honom för "den mänskliga grodan".