10 bortglömda OS-grenar
De olympiska spelen har vuxit enormt, från de första anspråkslösa tävlingarna i Aten 1896 till dagens jättelika arrangemang. Genom åren har programmet ändrats och utökats rejält. Vi tittar närmare på tio lite udda grenar, som har fått stryka på foten.
Den 23 juli invigs Tokyo-OS, som avslutas den 8 augusti. Olympiaden var planerad att hållas förra sommaren, men fick av förklarliga skäl flyttas frampå grund av coronapandemin. Det är faktiskt första gången som sommar-OS har senarelagts, även om tre sommarspel har fått ställas in helt på grund av pågående världskrig – så skedde 1916, 1940 och 1944.
De moderna spelen grundades på initiativ av fransmannen Pierre de Coubertin, med Aten-OS 1896. Då tävlade 243 idrottare – samtliga män – i 43 grenar.
Tanken var att väcka antikens idrottsideal till liv. Fredlig tävlan och förbrödring mellan folk var ledord i den olympiska rörelsen. Att motverka kommersialism ansågs också viktigt. Proffs var länge förbjudna att delta och ära var segrarens främsta belöning.
Vuxit till en miljardindustri
Så ser det förstås inte ut i dag. Den olympiska rörelsen har vuxit till en miljardindustri och många av dagens OS-stjärnor är heltidsproffs med stora sponsorkontrakt. Denna utveckling har påverkat utformningen av tävlingarna, där sporter med högt underhållningsvärde och stort publikintresse – som beachvolleyboll och bordtennis – har tillkommit i modern tid.
Andra grenar – som diskus, maraton och längdhopp – har funnits med från början. I Tokyo introduceras fem nya sporter: karate, sportklättring, baseboll/softboll och skateboard. Det innebär att OS-programmet i år omfattar totalt 339 grenar fördelade på 33 sporter.
Måhända tycker den traditionellt sinnade OS-fantasten hemma i tv-soffan att några av årets nytillskott ter sig lite udda – inte minst skateboard och sportklättring, som har lagts till för att göra spelen mer relevanta för yngre generationer. Men blickar vi bakåt i den olympiska historien finns det faktiskt gott om exempel på ganska märkliga och i något fall högst opassande grenar, som aldrig blev några större succéer och snart försvann. Låt oss titta närmare på tio av dem!
Björn Lundberg är historiker. Förra året utkom hans bok Frontlöparen – Gunder Hägg, hans uppgång och fall.
Publicerad i Populär Historia 8/2021