Tredje riket

De skulle bli hustrur till tyska SS-män och hade i uppdrag att föda ariska barn för att säkra nazismens framtid. I amerikanska National Archives finns spåren bevarade efter 218 500 utvalda kvinnor. Britta från Stockholm var en av dem.

Kibbutzmedlemmar
Andra världskriget

Strax före andra världskriget tog Sverige emot några hundra judiska barn och ungdomar från Nazityskland. Några av dessa flyktingar skapade en kibbutz på en herrgård utanför Falun – i väntan på att kunna resa vidare till Palestina.

Andra världskriget

Ny film skildrar bygget av Harparskoglinjen.

Tredje riket

Det var den 27 januari 1945 som Röda Armén befriade lägerfångarna i Auschwitz och den tyska naziregimens illgärningar blottlades. Idag är den 27 januari Förintelsens minnesdag. Här är historien om koncentrationslägret i Auschwitz.

Tredje riket

Med Heinrich Himmler i spetsen svällde Hitlers livvakt till en gigantisk nazistisk kamporganisation med såväl militära som polisiära befogenheter. Det fruktade SS skulle bestå av en ”renrasig arisk elit” och fick i uppgift att verkställa förintelsen.

Andra världskriget

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg räddade tiotusentals ungerska judar undan Förintelsen. I januari 1945 togs han till fånga, fördes till Sovjetunionen och hördes aldrig mer av. För insatserna i Budapest blev han hjälteförklarad, samtidigt som försvinnandet bidrog till mytbildningen runt honom. Vem var han egentligen?

Andra världskriget

Hédi Fried överlevde Förintelsen och genom åren besvarade hon otaliga frågor om sina upplevelser i nazisternas läger.

Andra världskriget

På 1930-talet tog Sverige emot 500 judiska barn från Tyskland. Om dem handlar utställningen "Jag kom ensam".

Andra världskriget

Rudolf Höss styrde över Nazitysklands största utrotningsläger. Vem var han och hur såg han på sina illdåd?

Andra världskriget

Den svenska regeringen utsattes för extrem press i juni 1941, när Nazityskland krävde att få transportera den nästan 15 000 man starka Engelbrechtdivisionen genom det neutrala Sverige. Professor Dick Harrison berättar om ett av de mest dramatiska skeendena i modern svensk historia.

Andra världskriget

Den 6 juni 1944 genomfördes vid Normandies stränder världs­historiens största landstigningsoperation. Bland de allierade invasionssoldaterna fanns både svenskar och svenskättlingar.

Andra världskriget

Under andra världskriget fanns ett väl utbyggt nät av luftbevakningsstationer i Sverige. Bemanningen utgjordes till stora delar av lottor, »tornsvalor», som skulle varna för främmande flygverksamhet.