Island i andra världskriget

När andra världskriget bröt ut förklarade sig Island neutralt. Men med sitt strategiskt viktiga läge kunde landet inte hålla sig utanför – i maj 1940 ockuperades ön av brittiska styrkor utan strid.

Island_andra_varldkriget_omslag

En besättningsman på en Lockheed Hudson spanar efter is. Till höger: Amerikanska soldater reser en första Nissenbarack.

© Imperial War Museum, National Museum of the US Navy

Allierade på Island

Inga strider utkämpades på isländsk mark under andra världskriget, men däremot både i luften och havet runt ön. Under kriget kom tiotusentals amerikanska, brittiska och kanadensiska soldater att baseras vid en arktisk front. Se åtta bilder som visar Island under andra världskriget.

Nordatlanten_underhallsfartyg_amerikanska_flottan_1942

© National Museum of the US Navy

1. Stormpiskad i Nordatlanten

Ett underhållsfartyg ur amerikanska flottan stävar fram i en vild storm i januari 1942 med en bergig isländsk kust i bakgrunden. Risken för stormar med vindar på uppåt 150 kilometer i timmen utgjorde ett ständigt hot för de allierade krigsskepp som opererade i isländska farvatten. Notera kanonerna i fören och aktern.

Island_amerikanska_soldater_Camp_SNAFU_Nissen

© National Museum of the US Navy

2. Början på ett läger

Någon militär infrastruktur att tala om fanns inte på Island 1940. Den allierade ockupationen ledde till en våldsam byggboom. Här reser amerikanska soldater en första barack i vad som ska bli ett läger vid namn Camp SNAFU (»Situation Normal, All Fucked Up»). Baracken är av märket Nissen, en prefabricerad anordning som kunde monteras upp på några timmar av ett halvdussin män.

Lockheed_Hudson_No269_Squadron_RAF_Coastal_Command_1942

© Imperial War Museum

3. Spanar efter is

En besättningsman på en Lockheed Hudson tillhörande No. 269 Squadron, RAF Coastal Command spanar efter is den 5 maj 1942. Förbandet var baserat på ön mellan april 1941 och januari 1944, och flög under denna tid otaliga spanings- och ubåtsjaktsuppdrag.

HMS_King_George_V_Island_1942_HMS-Punjabi

© Imperial War Museum

4. Missförstånd blev dödlig krock

Slagskeppet HMS King George V vilar under ett isländskt fjäll i början av maj 1942 med en tolv meter lång reva i bogen. Skadan uppstod den 1 maj när jagaren HMS Punjabi gjorde en manöver för att undvika en misstänkt mina, med resultatet att slagskeppet rammade henne. Punjabi klövs i två delar och 49 ur hennes besättning förlorade livet. Tragiskt nog fanns det inga minor i området.

P-38_Lighting_jaktflygplan_Island_1942

© National Museum of the US Air Force

5. Amerikanernas första luftsegrare

En grupp P-38 Lighting jaktflygplan fångade på en isländsk bas sommaren 1942. P-38:an med nummer 42 på nosen blev historisk klockan 11.15 den 14 augusti 1942 när den med löjtnant Elza E Shahan vid spakarna deltog i nedskjutningen av ett tyskt Focke-Wulf Fw 200 spaningsflygplan över Island – det amerikanska flygvapnets första luftseger över ett tyskt flygplan under andra världskriget.

amerikanska_meteorologer_vaderballong_Meeks_field_Keflavik

© United States Army

6. Radiosändare till väders

Tre amerikanska meteorologer förbereder en väderballong för uppsläpp på Meeks field – dagens Keflavik. Ballongen var utrustad med en radiosändare och instrument för att mäta temperatur, luftfuktighet och lufttryck. Vädertjänsten må synas oglamorös, men var kritisk för planeringen av de allierade luft- och sjöoperationerna runt Island.

17_april_1944_sjunkbomb_Cansoflygplan_No162_Squadron_Royal_Canadian_Air_Force

© Imperial war Museum

7. Dödlig träff med sjunkbomb

Inga strider utkämpades på isländsk mark under andra världskriget, men däremot både i luften och havet runt ön. Fotot är taget den 17 april 1944 just i det ögonblick en sjunkbomb släppt från ett Cansoflygplan tillhörande No. 162 Squadron, Royal Canadian Air Force, baserat i Reykjavik, träffar den tyska ubåten U-342. Hela besättningen på 51 man följde med ubåten i djupet.

Amerikanska_soldater_nissenbarack

© Ralph Morse/The LIFE Picture Collection/Getty

8. Rekreation i Nissenbarack

Amerikanska soldater kopplar av med att spela bordtennis och läsa i en av de små baracker de var hänvisade att leva sina liv i. Att hantera manskapets tristess på Island var en utmaning. Något nöjesutbud att tala om fanns inte och kosten bestod mestadels av konserver och frystorkade portioner. Det lokala matutbudet beskrevs med viss galghumor vid ett tillfälle på menyn som »fårkött, lamm, får eller bagge».

Publicerad i Militär Historia 5/2021