Film teater

År 1920 debuterade en viss Greta Gustafsson på filmduken, i en reklamsnutt för varuhuset PUB. Att detta var upptakten till en makalös filmkarriär kunde ingen ana. I Hollywood modellerades Garbo till en superstjärna – inom stumfilmen. När ljudet kom blev det problem.

Film teater

Karl Gerhard skapade den moderna satiriska revyn i Sverige och hans kritik av nazismen under beredskapstiden är berömd. Men tidigare, på 1920-talet, stödde han faktiskt Hitler i en sketch.

Film teater

I en ny tv-serie söker skådespelaren Peter Stormare sanningen om den mytomspunna Kensingtonstenen, en runsten som hittades i Minnesota på 1870-talet.

Film teater

Aldrig har det funnits så många biografer i Sverige som år 1957. Nu ska filmvetaren Åsa Jernudd skärskåda biokulturens storhetstid och nedgång ur publikens perspektiv.

Film teater

Genom filmer som Ivanhoe och Robin Hood vi fått vår bild av de medeltida tornerspelen, men det fanns fler varianter än två män med lansar som red mot varandra. I Sverige omnämns det första tornerspelet 1336.

Film teater

Knappt 200 svenskar stred frivilligt i Hitlers elitförband SS. En ny dokumentär försöker ta reda på vad som drev dessa unga män att slåss för nazisterna.

Film teater

I maj är det filmpremiär för Den store Gatsby som handlar om 1920-talets jetsetliv. Bakom filmatiseringen finns F Scott Fitzgeralds roman, inspirerad av hans eget och hustrun Zeldas liv.

Film teater

Italien satsar stort på att locka turister genom sin filmhistoria. Nästa år invigs Cinecittà World, en gigantisk temapark utanför Rom där besökarna kan få återuppleva klassiska produktioner.

Film teater

Filmindustrin har alltid haft ett gott öga till antiken, men ofta förhållit sig ganska fritt till både historien och de gamla gudasagorna. Med myternas hjälp skapar Hollywood nya äventyr i biomörkret.

Film teater

Marilyn Monroe utmanade den amerikanska prydheten och blev en ikon för 1900-talet. Men det är fotografierna av henne snarare än filmerna som håller myten levande.

Film teater

Döden får regi av demonregissören. Det sjunde inseglet räknas som ett av filmhistoriens mästerverk och hör till Bergmans egna favoriter.

Film teater

Påvens elitsoldater Tempelriddarna kom till som en konsekvens av av Påve Urban II:s maning till korståg. Deras uppgift var från början att skydda pilgrimer på väg till den heliga graven i Jerusalem.

Page 1 / 3