Hygien hälsa Stora döden härjade i medeltidens Europa Digerdödens härjningar i Europa är en ännu oöverträffad mänsklig och agrar katastrof. I Norden dog uppemot halva befolkningen under några decennier i mitten av 1300-talet. Hela byar ödelades och boskap lämnades att driva vind för våg. I pestens kölvatten väntade kristider med folkliga uppror och omstrukturering av samhället.
Hygien hälsa ”Liksom corona är för oss var kolera en helt ny sjukdom när den dök upp” Historikern Daniel Larsson forskar om epidemier i det förflutna. Han ser många likheter med dagens pandemi – men när det gäller dödligheten är skillnaderna större.
Hygien hälsa Sömn – så har vi sovit genom seklerna Väggfast bänk eller pampig himmelssäng – fattigas och rikas sovmöbler har sett olika ut. En egen säng är i dagens Sverige en självklarhet, men så har det inte alltid varit.
Hygien hälsa Städernas stora problem: sopor och latrin Så länge människor har levt i städer har avfallsfrågan varit central. Hur man valt att ta hand om restprodukterna har varierat stort – från antikens Rom till dagens Stockholm.
Hygien hälsa Världens värsta pandemier Spanska sjukan, pest och kolera – alla spred de skräck i samhället och skördade mängder av människoliv. Men ingen epidemisk katastrof kan mäta sig med den som drabbade Amerikas ursprungsbefolkning på 1500-talet.
Hygien hälsa Coronautbrottet i historiskt perspektiv För att få ett historiskt perspektiv på coronautbrottet pratade vi med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet. Det kom att handla om syndabockar, framsteg och lärdomar vi kan dra av tidigare pandemier.
Hygien hälsa Kapplöpningen om att lösa pestens gåta Ännu vid 1800-talets slut var pestens orsaker höljda i dunkel. När Hongkong 1894 drabbades av den dödliga farsoten tog sig två forskare dit. Båda ville bli först med att lösa pestens gåta.
Hygien hälsa Spanska sjukan slog hårdast mot unga Det började med vanlig hosta och feber. Men för tiotusentals svenskar slutade det med döden. Samtidigt som första världskriget gick mot sitt slut bröt den ännu dödligare spanska sjukan ut.
Hygien hälsa Den eviga kampen mot löss Sedan urminnes tider är loppor och löss människans objudna gäster. Uppfinningsrikedomen för att bekämpa dem har varit stor och inkluderat allt från honungsfällor och magi till DDT och cyanväte. Idag prövas allmänna avlusningsdagar i skolorna för att hålla krypen borta.
Hygien hälsa Spetälskan drabbade Sverige Lepra, eller spetälska, är en av de äldsta sjukdomar vi känner till. Den existerade i Sverige långt in på 1900-talet. I Hälsingland fanns omkring åttahundra leprasjuka mellan 1867 och 1943. Hälften vårdades på Järvsö sjukhus.
Hygien hälsa Kampen mot övervikten har pågått sedan antiken Redan Hippokrates såg fetma som ett problem och publicerade den första kända bantningskuren. Genom seklerna har kampen mot övervikten fortsatt – men med skiftande metoder.
Hygien hälsa Badade man bara en gång om året? Vad som är skick och bruk för hygien har ändrats genom århundradena, men julen hade länge en särställning när det gällde badande.