Utbildning Den svenska folkskolans historia Föräldrar höll sina barn hemma, prästerna protesterade och akademikerna hånade kunskapsnivån. När folkskolan infördes i Sverige 1842 var många misstänksamma mot liberalernas nya institution och dess syfte.
Utbildning Hård fostran till sjöss I över 250 år, fram till 1939, skolade svenska flottan unga och ofta fattiga pojkar i skeppsgossekåren. Vägen till fullvärdig sjöman var lång och hård – tiden som skeppsgosse präglades av disciplin och pennalism.
Utbildning Tusen svenska kvinnor i ny databas Tusen svenska kvinnor, många glömda eller förbisedda, lyfts fram i en ny databas, som öppnar på internationella kvinnodagen.
Utbildning Kyrkans krav fick folket att läsa Hur vanligt var det att människor i Sverige kunde läsa och skriva innan folkskolan infördes 1842? Och i vilken utsträckning var detta kopplat till klass?
Utbildning När hushållssysslor blev vetenskap Under 1940-talet började den svenska husmoderns arbete att studeras i detalj. Syftet var att effektivisera hennes tillvaro. Resultatet revolutionerade vardagslivet i köket.
Utbildning Den första värnplikten Värnplikten är tillbaka. Under 1900-talet gjorde miljontals svenskar lumpen – vi blickar tillbaka mot hur det började.
Utbildning Wikipedia lär unga om källkritik Nytt projekt låter gymnasieelever leta i Nordiska museets arkiv och skriva artiklar för Wikipedia.
Utbildning Så blev Sverige simkunnigt I Sverige drunknar varje sommar ett hundratal personer. Går vi ett sekel tillbaka var det ett tusental människor som dog på detta sätt. Målmedvetet arbete och lite flyt fick Sverige att bli simkunnigt.
Utbildning Ett folk i vapen – värnpliktens historia År 1811 fick de första värnpliktiga i Sverige dra på sig uniformerna – en manstark armé behövdes för att försvara Gotland mot eventuella ryska anfall. Två hundra år senare är värnpliktssystemet på väg att avvecklas.
Utbildning Tio svenska historiker: Erik Lönnroth – Orädd byråkrat tänkte tvärtom Erik Lönnroth var något så ovanligt som en produktiv och innovativ forskare som också var en inflytelserik universitetsbyråkrat. Han föddes i Göteborg oc
Utbildning Lydia Wahlström: Expert på gustavianskt Lydia Wahlström var en banbrytare för kvinnornas intåg i svensk historieforskning.