Snabbmaten som erövrade världen

Mat som går snabbt att beställa, tillaga och äta hör den moderna tiden till. Samtidigt har fenomenet en mycket lång historia. Låt oss titta närmare på sju snabbrätter och deras ursprung!

Amerikanska studenter avnjuter varsin hamburgare.

Amerikanska studenter avnjuter varsin hamburgare.

© Jerry Cooke/Corbis via Getty Images, kolorering: per idborg

Begreppet "snabbmat" brukar syfta på mat som är billig, snabbt kan beställas och ätas på plats om man inte hellre vill ta den med sig.

Fenomenet känns modernt, men har djupa rötter. Snabbmatstraditionen kan spåras tusentals år tillbaka i tiden, till när de första handelsplatserna och städerna uppstod.

Många saknade eget kök

Exempelvis kunde man redan under romersk tid köpa billiga rätter i städernas "gatukök" att ta med sig. Och går vi fram till 1600-talets Sverige fanns det många stadsbor som saknade eget kök i hemmet.

Istället för att äta hemlagat kunde man köpa mat från så kallade "gårkök" – ett slags tidig snabbmatsrestaurang. En anrik tradition alltså, men ändå skiljer sig det som idag kallas snabbmat från sina historiska föregångare.

Snabbmatens historia

Framförallt är den moderna snabbmaten mer standardiserad och säljs ofta på matställen som ser i princip likadana ut var man än befinner sig i världen.

Även menyerna är mer eller mindre identiska och rätterna kostar förstås inte lika mycket som annan restaurangmat.

Den svenske mathistorikern Richard Tellström talar om "konceptmat", för att betona skillnaderna jämfört med andra typer av hastigt serverad mat.

Den moderna snabbmaten utvecklades i slutet av 1800-talet, när industrialiseringen bidrog till att många människor dagtid befann sig långt ifrån sina hem och därför måste köpa sina måltider (i den mån de inte åt medhavd mat).

Till detta kom nya, effektivare metoder för att producera mat i stor skala. Ett viktigt redskap i sammanhanget var köttkvarnen.

Köttkvarnen banade vägen

Den blev vitt spridd från 1850-talet och framåt, och bidrog till att köttfärs blev både enklare och billigare att tillverka. I förlängningen banade köttkvarnen vägen för den mest klassiska snabbmaten: hamburgaren.

Den blev en succé i USA under 1900-talets första decennier och spreds sedan över världen på 1950- och 1960-talen, framförallt av restaurangkedjor som McDonald's och Burger King.

En stor mängd olika varianter på snabbmat har fötts ur relativt enkel vardagskost, och sedan spridits över världen. Pizza, sushi och kebab är några exempel.

Efterfrågan är tidlös

Den globala snabbmatsindustrin anklagas ofta för dålig arbetsmiljö, för en osund och miljöbelastande livsmedelsproduktion och för att bidra till problem med fetma och övervikt.

Men kunderna fortsätter att strömma till snabbmatsställena ändå. Behovet efter denna typ av hastigt tillagade och konsumerade rätter är uppenbarligen tidlöst.