Bayeuxtapetens gåta löst
Efter sådär femhundra år är Bayeuxtapetens gåta löst. Efter noggranna undersökningar har arkeologer slagit fast var den 70 meter långa skildringen av slaget vid Hastings 1066 ursprungligen visades.
Den 70 meter långa Bayeuxtapeten hör till Frankrikes nationalskatter. Broderiet visar Vilhelm Erövrarens krigståg till England och seger över den engelske kungen Harald Godwinson i Hastings år 1066. En händelse som inledde en ny epok i den engelska historien. Landet kom under franskt inflytande och banden med Skandinavien bröts.
I hundratals år har det debatterats om var bonaden tillverkades och var den hängde från början. Från inventarielistor vet man att den prydde katedralen i Bayeux på 1470-talet – men innan dess? Olika alternativ har lagts fram, som att broderiet hängt på någon privat gods i Frankrike eller England.
Skapad för katedralen i Bayeux
Nu tycks dock frågan ha fått ett slutgiltigt svar: matematiska beräkningar, studier av den ursprungliga arkitektoniska planen över kyrkan och analyser av linneduken visar att tapeten faktiskt skapades för att hänga i mittskeppet i katedralen i Bayeux.
– Det är den rimligaste förklaringen och den som de flesta har trott på, säger Pia Bengtsson Melin, konsthistoriker vid Historiska museet i Stockholm.
– Vi vet att man hade textilier i kyrkor vid den här tiden, på så sätt är det här broderiet inte unikt. Det speciella är att det har bevarats och att det berättar om en historisk händelse.
Formad efter katedralens mittskepp
De nya uppgifterna presenteras i en brittisk arkeologisk tidskrift där forskare vid universitetet i York menar att de 72 scenerna i broderiet är designade exakt efter formen på mittskeppet i katedralen. Därför bör de också presenteras på det viset. Idag hänger tapeten på ett museum där det visas i en u-formad slinga.
Bayeuxtapeten är troligen tillverkad i engelska Canterbury, säger Pia Bengtsson Melin.
– Den är typiskt romansk i sitt uttryck, med inslag av engelsk ringrikestil, som påminner om engelsk handskrift.
– Troligen beställdes den av biskop Odo av Bayeux, som var halvbror till Vilhelm Erövraren. Tapeten är ju en historisk krönika över Vilhelms seger – en maktdemonstration – vilket gör det logiskt att den sponsrades av Odo.
Biskop Odo var inte bara en kyrklig potentat i Normandie, han blev också efter erövringen 1066 storgodsägare i England. Bland annat utnämndes han till earl av Kent – det landskap till vilket Canterbury tillhör.
Bayeuxtapeten lånas ut?
Bayeuxtapetens närmaste framtid är oviss. Museet i Bayeux – inrymt i det gamla biskopspalatset – ska renoveras och den franske presidenten Macron har låtit förstå att det unika broderiet skulle kunna lånas ut till Storbritannien under tiden. En historisk händelse isåfall, inte minst med tanke på Brexit. Men textilen har klarat större faror under det förflutna, bland annat var den nära att användas som presenning under franska revolutionen.