Carl Pipers fältsäng visas på Christinehof
Unikt objekt från stora nordiska krigets dagar.
År 1700 lämnade greve Carl Piper Sverige för att dra ut i krig med Karl XII. Med sig hade han sin fältsäng, hopfällbar med sänghimmel och omhängen.
I nio år sov Piper, chef för kungens fältkansli, i sängen varje natt, fram till slaget vid Poltava år 1709. Då blev han, tillsammans med 25 000 andra, ryssarnas fånge.
När Piper dog i fångenskap på fästningen Nöteborg år 1716 fanns i upptecknandet över hans tillhörigheter en rad saker – bland annat en nattmössa, en bibel och ett par glasögon. Samt fältsängen.
Från Ryssland till Sverige
Under mer än hundra år har sängen varit deponerad på Nordiska museet, men i sommar kommer den att visas på Christinehof. Slottet i Skåne byggdes av Carls mer berömda änka Christina, cirka 1740.
FLER HISTORISKA NYHETER I POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV!
– Att sängen överhuvudtaget fanns upptäckte jag av en slump genom en rysk historiker som hade intresserat sig för de svenska krigsfångarnas öden, säger Mia Gröndahl, verksamhetsansvarig för kulturföreningen Christinas Wänner på Christinehof.
Föreningen forskar nu om sängens öden efter att den skickades från Ryssland till Sverige tillsammans med kvarlevorna efter Carl Piper. Förmodligen placerades sängen då i Piperska palatset i Stockholm, innan den på 1750-talet för första gången kom till Christinehof.
Sängens gåta
Hur sängen hamnade på Nordiska museet är en gåta.
– Slottet stod tomt då, och flera saker såldes, bland annat några gobelänger som Nationalmuseum senare köpte tillbaka för stora pengar. Kanske försökte man även sälja sängen utan att lyckas, och att deponeringen blev en lösning, funderar Mia Gröndahl.
Publ. Populär Historia 6/2021
Sängen ställs ut på Christinehof från och med första veckan i augusti.
Se en utställningsfilm som visar fältsängens snirkliga väg genom krigets Europa!