Rysk kirurg opererar sig själv 1961.

© Vladislav Gerbovitj

Nöden har ingen lag – kirurg opererade sig själv

En blindtarmsinflammation är inte att leka med. Är man dessutom fast i Antarktis är det illa. Är den drabbade och den ende läkaren på plats samma person är det riktigt illa...

14 mars 2017 av Jacob Wiberg

"På morgonen den 29 april 1961 var patientens allmäntillstånd dåligt. Förutom svaghet tillstötte illamående med kräkningar. Inom några timmar uppstod i bukens övre del smärta, vilken snart tilltog och vandrade nedåt till höger. Kroppstemperaturen steg till 37,4 °C. Det var helt klart ett fall av blindtarmsinflammation. Febern fortsatte att stiga. Det skulle krävas en operation för att rädda patientens liv."

Dessa kliniskt torra anteckningar gjordes av den då 27-årige ryske kirurgen Leonid Rogozov (1934–2000). 

Isolerad forskningsstation i Arktis

Rogozov deltog 1960–62 i en sovjetisk expedition till Antarktis, och tjänstgjorde som ende läkare på den isolerat belägna Novolazarevskaja-stationen. 

Vid tiden för det akuta sjukdomsfallet rådde svår snöstorm i området, vilket omöjliggjorde flygevakuering. Närmaste forskningsbas låg hundratals mil bort. 

Och så var det ett problem till. Det var Rogozov själv som var patienten...

Livet stod på spel

Det var en handla eller dö-situation. Rogozov insåg att hans chanser att överleva en brusten blindtarm var lika med noll. Han bestämde sig för att operera sig själv. 

Stationskollegorna ombads att rengöra och förbereda sjukrummet. En mekaniker och en meteorolog utsågs till "operationssköterskor" och instruerades om hur de skulle rengöra sig själva och bistå kirurgen/patienten under ingreppet. 

Backspegel kom till användning

Skalpeller och övriga instrument, inklusive en backspegel från ett terrängfordon, steriliserades. Sedan gav Rogozov sig själv lokalbedövning och placerade sig i en halvliggande ställning med instrumenten intill sig. 

Med ett decimeterlångt snitt inledde Rogozov operationen. Snart insåg han att spegeln inte var till så stor nytta. Den spegelvända bilden förvirrade mer än den hjälpte. Han arbetade istället på känsla, utan handskar.

Kräktes och svimmade av 

Efter en dryg halvtimme blev han rejält matt och illamående, och tvingades därefter ta flera pauser för att kräkas och vila. Vid ett tillfälle svimmade han av.

Rogozov noterade att assistenterna var likbleka i ansiktet. Stationschefen, Vladislav Gerbovitj, som troligen tog fotot, intygade i sin dagbok att alla som befann sig i rummet var svimfärdiga, hur de hörde gurglande ljud från läkarens inälvor och helst av allt ville fly fältet. "Men Rogozov var lugn och fokuserad, och arbetade metodiskt med svetten drypande från pannan."

Sydde ihop och föll i dvala

Efter två timmars operation, där han avlägsnat den infekterade och delvis spruckna blindtarmen, rengjort bukhålan och sytt igen såret, tog han några sömnpiller och föll i dvala. Redan nästa dag kände han sig bättre. Efter en vecka kunde han ta bort stygnen och återgick i tjänst veckan därpå.

Vid hemkomsten till Sovjetunionen tilldelades Rogozov Arbetets Röda Fanas orden för sin hjältemodiga insats.

Kirurgen pustar ut efter den lyckade blindtarmsoperationen på sig själv.

© Vladislav Gerbovitj

Kanske är du intresserad av...

Läs också