1967 – månad för månad

Högertrafikomläggningen på Kungsgatan, Stockholm, den 3 september 1967.

© Jan Collsiöö

Januari

En ny affärslag gör det möjligt för svenska butiker att ha kvällsöppet.

Peter Weiss teaterpjäs om Angola har premiär på Scala i Stockholm. »Sången om Skråpuken» får ljummen kritik och Weiss går till motattack genom att påstå att kritikerna är reaktionära och oförstående. I februari anordnas en debatt om politisk teater på Scala.

Janne Halldoffs film Livet är stenkul har premiär. En skildring av den unga popgenerationen, om ungdomar på glid i ett samhälle som har svikit dem. Med manus av bland andra författaren Stig Claesson, »Slas», och musik av gruppen Fabulous Four.

Tre amerikanska astronauter omkommer efter att en Apollo-kapsel fattat eld på startplattan i Cape Kennedy, Florida.

Februari

Den första flygturen med stridsflygplanet Viggen äger rum.

Skådespelaren Per Oscarsson, som några månader tidigare hade väckt tittarstorm med ett stripteasenummer i »Hylands hörna», fortsätter att provocera. I en sändning från utställningen »Multikonst» talar Oscarsson i »runda ord» om erotisk konst och väcker ny tittarstorm. Det är främst Pye Engströms bronsskulptur »Lek för vuxna» som hamnar i fokus och stjäl uppmärksamheten från utställningen som på hundra platser i landet visar hundra nygjorda och mångfaldigade konstverk. Principen är att inget konstverk är unikt och alla ska få tillgång till dem.

USA minerar sydvietnamesiska floder för att försöka hindra tillförsel av vapen och ammunition till FNL-gerillan.

Mars

Cullbergbaletten grundas med statliga medel under Riksteatern. Birgit Cullberg blir konstnärlig ledare.

Grundlagsberedningen är klar. Den första januari 1971 ska Sverige övergå till en enkammarriksdag med 350 platser, fyraprocentsspärr och gemensam valdag för riksdag, kommun och landsting.

Antalet kvinnliga riksdagsledamöter är 50 stycken, det vill säga tretton procent.

Beppe Wolgers får Evert Taube-stipendiet 1967.

FÅ POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV!

Svetlana Allilujeva, dotter till Josef Stalin, ansöker om politisk asyl i USA från amerikanska ambassaden i New Delhi. Till hösten kommer Tjugo brev till en vän ut på svenska. Hennes skildring av en skyddad och ombonad barndom i Kreml blir en av årets största försäljningssuccéer, bara slagen av Årets Ehrenmark, kåserier av journalisten Torsten Ehrenmark.

FNL-gerillan går till anfall mot en amerikansk bilkolonn i Vietnam och 85 lastbilar sprängs.

Sverige vinner silver vid ishockey-VM i Wien.

April

Författaren Ing-Marie Eriksson döms till 60 dagsböter för otillåtet yttrande i sin uppmärksammade debutroman Märit. Bokens handling utspelar sig i en liten by i norra Sverige och bygger på verkliga händelser. Målsägaren var en familj som ansåg sig skandaliserad i romanen. Domen utlöser en debatt om skönlitteraturens förhållande till verklighet och fiktion.

Riksdagen behandlar biståndsverksamheten och ökar beloppet med 67 miljoner kronor till 404 miljoner kronor. Under 1968 ska man börja arbeta fram en plan för att öka biståndet till en procent av BNP.

En militärjunta tar makten i Grekland och tusentals motståndare till den nya regimen arresteras. Många grekiska flyktingar kommer till Sverige.

England vinner Eurovisionfestivalen genom att Sandie Shaw sjunger »Puppet on a string» barfota inför publiken i Wien. Sverige kommer på åttonde plats med Östen Warnerbring och »Som en dröm».

Maj

Elvis och Priscilla Presley gifter sig den första maj.

Russelltribunalen äger rum i Stockholm efter att andra länder har sagt nej. Tribunalen, som har initierats av filosofen Bertrand Russell, ska ta upp USA:s påstådda krigsförbrytelser i Vietnam. Öppnings-talet hålls av filosofen och författaren Jean-Paul Sartre. Den svenska regeringen är långt ifrån förtjust och statsminister Tage Erlander får hänvisa till svensk mötesfrihet i sina kontakter med USA som inte ser på tribunalen med blida ögon. USA förklaras skyldigt till aggression och krigsförbrytelser av olika slag.

Vid filmfestivalen i Cannes får Pia Degermark ta emot pris som bästa kvinnliga skådespelerska för titelrollen i Elvira Madigan av Bo Widerberg. Hon fotograferas med sin motspelare, Tommy Berggren, på strandpromenaden.

Svenska kommunistiska partiet byter namn till Vänsterpartiet kommunisterna, inte utan interna protester. I slutet av juni bildas Kommunistiska partiet marxist-leninisterna.

Formgivaren Bruno Mathsson har en retrospektiv utställning på Svensk Form och introducerar en serie möbler i stålrör och rotting.

Juni

Den första juni släpper Beatles »Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

I Sverige kan man numera köpa kläder av papper. Kläderna kan användas två eller tre gånger, förutsatt att inget vatten eller annan flytande vätska spills på dem. En afton- eller värdinneklänning, ofta i djärva färger och mönster, kostar mellan tio och tjugo kronor.

Sexdagarskriget mellan Israel och kringliggande arabländer utbryter. Efter Israels seger följer nya oroligheter och provokationer.

FN:s generalförsamling håller ett extramöte om krisen i Mellanöstern och Sveriges FN-ambassadör Sverker Åström säger att FN inte bör sätta sig till doms över de olika parternas uppträdanden, utan arbeta för fred och rättvisa.

I mitten av månaden provar Kina sin första vätebomb, en provsprängning som följs av flera och väcker stor oro internationellt.

Juli

Bror Rexed tillträder som generaldirektör för Socialstyrelsen och förklarar i sitt välkomsttal att han tänker införa »du» och förnamn som tilltal i hela organisationen. Det blir startskottet för du-reformen, ett led i demokratiseringen av det svenska samhället som tidigare använt »Ni» eller titel till överordnade och äldre personer.

På ett hundratal orter i USA pågår under sommaren kravaller, mordbränder och våldsamma demonstrationer. Det är den svarta befolkningen som protesterar mot hög arbetslöshet och orättvis behandling av polisen och i tidningarna skriver man om rasoroligheter. Bara i Detroit kan man räkna med fyrtio människors liv och materiella skador för 2,5 miljarder kronor.

Sverige ansöker om medlemskap i EEC (föregångare till EU).

Augusti

Göteborgs stadsteater visar framfötterna och gästspelar i huvudstaden med »Flotten», en samhällskritisk revy som arbetats fram som ett experiment av skådespelaren Kent Andersson och hela ensemblen. Ett framgångsrikt exempel på gruppteater som får både kritiker och publik med sig. Uppföljaren »Hemmet», som handlar om åldringsvård och manar till solidaritet, blir en lika stor succé lagom till jul.

September

Den 3 september går Sverige över till högertrafik, ett historiskt ögonblick som utspelar sig klockan fem en söndagsmorgon.

Fyra år av omsorgsfulla förberedelser med ombyggda vägar, flyttning av vägmärken och trafiksignaler och broschyrer till hela svenska folket gör att omläggningen sker utan större problem.

Oktober

Vilgot Sjömans tabubrytande film Jag är nyfiken – gul har premiär och blir en av Sveriges mest uppmärksammade och omdebatterade filmer någonsin, både i hemlandet och internationellt. Lena Nyman är den unga kvinnan som intervjuar människor om politik och sex, bland andra Olof Palme. Mest uppmärksamhet får de autentiska sexscenerna som censuren efter mycket bråk släpper igenom. Blir årets mest sedda film och kommer att göra sexuell frigjordhet till synonym med svensk film.

Årets Guldbaggar går till regissören Jan Troell för Här har du ditt liv, skådespelerskan Bibi Andersson för Persona och skådespelaren Per Oscarsson för *Svält.*

Che Guevara, marxistisk revolutionär från Argentina, stupar under gerillastrid i Bolivia.

Beatlesmedlemmarna Paul McCartney och George Harrison anländer till Falsterbo för att delta i en indisk yogis meditationslektioner.

Södra och mellersta Sverige drabbas av en våldsam storm.

De mest omfattande demonstrationerna mot kriget i Vietnam genomförs på ett trettiotal platser i Sverige med cirka 12 000 deltagare.

Nobelpriset i litteratur tilldelas Miguel Ángel Asturias från Guatemala.

November

Brytningen av Bolidengruvan, som började 1926, upphör.

Förbud mot försäljning av fisk från ett fyrtiotal sjöar och vattendrag på grund av höga kvicksilverhalter.

Filmen Bonnie och Clyde med Faye Dunaway och Warren Beatty i huvudrollerna har Sverigepremiär.

Under en medicinsk riksstämma i Stockholm förklarar näringsexperter att svenska folket måste ändra sina kostvanor. Det är framför allt fettet som är bidragande orsak till att hjärt- och kärlsjukdomar ökar.

December

Årets julkalender är högt älskad och går till TV-historien: »Gumman som blev liten som en tesked» med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollerna. Nio år senare visas den i repris med namnet

»Teskedsgumman».

BBC 2 i Storbritannien börjar sända i färg. Det dröjer dock till 1969 innan Sverige får två TV-kanaler och först 1970 börjar Sveriges Television officiellt med färg-TV-sändningar.

Den första hjärttransplantationen från en människa till en annan genomförs i Sydafrika. Den 55-årige patienten dör några veckor senare av lunginflammation, men hjärtat fungerar bra in i det sista.

I Grekland förklaras den landsflyktiga kungen avsatt och en ny regering bildas. Överste Papadopoulos blir statsminister.

Några dagar före jul sker våldsamma sammandrabbningar mellan poliser och FNL-demonstranter i Stockholm. Jan Myrdal är en av många som arresteras.

Fyra amerikanska matroser anländer via Japan och Sovjetunionen till Sverige och söker uppehållstillstånd.

Publicerad i Populär Historia 3/2006

Läs också: Högsommar i Välfärdssverige – rekordåret 1967