Husdjuren i Vita huset

Ett husdjur är en god hjälp för den som siktar på att ta över världens mäktigaste ämbete – USA:s president. Hundar, katter – och till och med får – har ofta synts i Vita huset.

Richard Nixon fick draghjälp av cockerspanieln Checkers.

© Ollie Atkins

Harry Truman (president 1945–53) lär ha sagt att den som söker en vän i Washington bör skaffa sig en hund. Och även om Trumans kommentar rymmer ett stänk av ironi är det många av hans kollegor som tycks ha tagit honom på orden. Inte minst Richard Nixon (president 1969–74), som med hjälp av cockerspanieln Checkers lyckades vinna över opinionen på sin sida.

I presidentvalskampanjen 1952 ville Nixon bli vicepresident men anklagades för att ha missbrukat kampanjmedel. I ett berömt känslomättat tal förklarade Nixon att han var oskyldig till anklagelserna och att han skulle återlämna alla presenter han fått.

Checkers, Millie och Ranger

Men det fanns en gåva han hade tagit emot och hade för avsikt att behålla – Checkers. Hunden, en vit cockerspaniel med en svart fläck kring ena ögat, tänkte Nixon aldrig lämna tillbaka eftersom den hade blivit döttrarnas älsklingshund.

Detta fick presidentkandidaten Eisenhower att utbrista ”He’s my boy!” och den hotande krisen var avvärjd. Många år senare, 1974, hade troligen inte ens Checkers kunnat hjälpa Nixon att sitta kvar som president efter Watergateaffären.

George Bush (president 1989–93) använde springer spaniel-tiken Millie och hennes valp Ranger i presidentvalskampanjen 1992 och hävdade att Millie visste mer om utrikespolitik än Bill Clinton och Al Gore. Bushs fru Barbara skrev Millies memoarer, en bok som blev en bästsäljare.

Clintons katt

Men inte bara hundar har haft förmånen att bo i Vita huset. Bill Clinton blev president 1993 och med honom flyttade katten Socks in i presidentbyggnaden. Socks, en kastrerad hankatt med vita tassar (därav namnet), hade både fanklubb och privatsekreterare under sin tid som Första Katt.

Den första ”kattmänniskan” i Vita huset var annars troligen Abraham Lincoln (president 1861–65) som, enligt en av hans levnadstecknare, brukade kela med kattungar för att koppla av. Även Jimmy Carters (president 1977–81) dotter Amy hade katt, en siames med det eleganta namnet Misty Malarky Ying Yang.

Kennedyfamiljen hade många husdjur, men samtliga tycks ha hållit en låg profil massmedialt. Dottern Caroline hade en ponny, Macaroni, och familjen lär förutom ytterligare tre hästar också ha ägt hundar, en katt, tre fåglar, två hamstrar och en kanin.

Woodrow Wilsons får

Störst praktisk nytta av sina djur fick kanske Woodrow Wilson (president 1913–21) som under första världskriget gav trädgårdsarbetarna ledigt för att de skulle kunna delta i kriget. För att hålla gräsmattan i trim lät han en flock får beta kring presidentbyggnaden.

Även i den senaste presidentvalskampanjen utnyttjades husdjuren i den politiska retoriken. Demokraternas kandidat Al Gore använde labradoren Shiloh som ett argument för att sänka amerikanernas läkemedelskostnader när han hävdade att hunden betalade mindre för sin reumatismmedicin än Gores svärmor.

De nämnda djuren är givetvis inte alla som funnits i Vita huset. Faktum är att nästan samtliga amerikanska presidenter har hållit sig med djur. Så om du siktar på världens mäktigaste ämbete – skaffa dig husdjur. Gärna en hund eller en katt, fotogenisk och med god medievana.

Publicerad i Populär Historia 1/2001