Lennart Bernadotte och nazismen
Genom åren har det spekulerats kring huruvida Mainaus svenske ägare skulle ha samarbetat med nazisterna – att Lennart Bernadotte skulle ha varit en ivrig supporter av naziregimen. Men de fasta beläggen har saknats. En sådan diskussion blossade upp i tyska medier så sent som 2012. I en rapport några år senare avfärdade tre tyska lokalhistoriker samtliga anklagelser.
Lennart Bernadotte var aldrig någon ideologiskt övertygad nazist. Tvärtom ska han ha undvikit att kontrolleras av nazistiska stats- och partirepresentanter. Däremot drog han nytta av naziregimen, genom att låta sina privatekonomiska intressen gynnas, både via DAF:s arbete på 1930-talet och det senare av-talet med OT. Ett är säkert. Utan samarbetet med nazisterna hade Mainau inte blomstrat lika bra under den aktuella perioden.
Mainau levde upp efter andra världskriget
Efter krigsslutet återupptog Lennart och Karin Bernadotte arbetet med att restaurera slottet och utveckla slottsparken och trädgårdarna. Mainau fick ett uppsving. Europas gränser var åter öppna och många krigströtta människor sökte skingra mörkret med naturupplevelser.
Parallellt fick KFUM möjlighet att upprätta ett ferieläger på ön för undernärda, hemlösa och psykiskt skadade tyska barn. Över femtusen ungdomar togs på så vis om hand av pedagogiska sjuksköterskor och erbjöds några veckors hälsosamt och stärkande miljöombyte. Från slutet av 1940-talet genomförde KFUM även internationella träningskurser för ungdomsledare. Slottets södra flygel ställdes då till institutets förfogande under flera år.
I sina memoarer berättar Lennart Bernadotte att han hade svårt att smälta det svenska kungahusets avståndstagande från familjen. Det var ständiga nålstick, exkludering och tveksam behandling.
Gifte om sig med Sonja Haunz
Detta var något som tog hans hustru särskilt hårt, med sårad självkänsla, magsår och nervsammanbrott som följd. Under 1960-talet förvärrades Karins psykiska ohälsa vilket, enligt Lennart, ledde till makarnas ofrånkomliga skilsmässa.
Något år senare gifte Lennart om sig med sin 35 år yngre tyska assistent Sonja Haunz, som varit en förtrogen vän under de svåra åren. Tillsammans fick de fem barn.
Lennart Bernadotte dog 2004. Som VD för stiftelsen Mainau fortsatte hustrun Sonja att utveckla och modernisera verksamheten. Efter hennes död 2008 tog barnen Bettina och Björn Bernadotte över.
I dag är Mainau en blomstrande slottspark med stora planteringar och växthus fyllda med hundratals rosor och tiotusentals dahlior som lockar många turister.
Publicerad i Populär Historia 5/2019