Warszawa, 1943

”Bilden visar hur jag, som medlem av Warszawagettots Gesta­po-avdelning, tillsammans med en SS-styrka, driver ett stort antal judiska invånare ut ur ett hus. De fördes sedan till en omgrup­peringsplats för vidare transport till förintelselägret Treblinka.” Denna iskalla redogörelse lämnade den före detta SS-Roten­führern Josef Blösche under ett förhör sedan han gripits i DDR 1967.

Blösche är för övrigt den enda personen på fotot som kan identifieras med hundra procents säker­het; han står till höger och är iförd hjälm med motorcykelglasögon, och håller en k-pist skjutklar.

Kanske gick det till just så som den för sin brutalitet ökände Blösche beskrev det. Kanske drevs gruppen av människor iväg mot sitt slutgiltiga öde i en gaskammare. Men offren kan lika gärna ha gått en ännu snarare död till mötes. Tusentals getto­invånare arkebuserades utan omsvep på Warszawas gator.

Tyska trupper hade intagit den polska huvudstaden redan i krigets inledning, i slutet av september 1939. Det judiska gettot upprättades av SS hösten 1940. Murar och taggtråd isolerade omkring 360 000 judar från resten av Warszawa. Sommaren 1942 startade massdeportationerna till Treblinka. Den 19 april inleddes på SS-chefen Heinrich Himmlers order ”Grossaktion”, den definitiva utrensningen av gettots kvar­varande cirka 55 000 judar. Som en sista desperat motåtgärd gjorde många av dem uppror, beväpnade med insmugglade vapen. SS-kommandot överraskades och hade först den 16 maj knäckt allt motstånd.

Fotot togs någon av dessa upprorsdagar våren 1943, troligen av en SS-man vid namn Franz Konrad. Bilden ingick i en rapport som den högste befälhavaren på plats, Jürgen Stroop, sammanställde (med alla illdåd nogsamt redovisade). Rapporten skulle imponera på Himmler, men kom istället att användas som bevis­material mot nazisterna vid Nürnbergrättegångarna.

Det har genom åren framkommit flera förslag på vem den lille pojken var. 1999 menade den då 95-årige Avraham Zeilinwarger från Haifa att pojken var hans 11-årige son Levi. Kvinnan i förgrunden ska ha varit hans fru (och Levis mor) Chana. Den gamle mannen sa sig vara övertygad om att bägge två och hans 9-åriga dotter Irina gasades ihjäl 1943. Vi får aldrig säkert veta. Säkert är dock att Josef Blösche dömdes till döden för krigsförbrytelser och avrättades i Leipzig 1969.

Att läsa: A Child at Gunpoint – a Case Study in the Life of a Photo (2004) av Richard Raskin.

**Publicerad i Populär Historia 10/2005