Hundhjälte med nio liv

Redan i biograffilmens barndom fanns hundar med i produktionerna. Så tidigt som 1905 hade hunden avancerat till huvudrollsinnehavare. Rescued by Rover hette filmen, ett sju minuter långt drama där collien Rover räddar sin herres dotter från att bli kidnappad. Filmen blev en succé och ytterligare fyra filmer med Rover i huvudrollen spelades in.

I 1920-talets äventyrsdramer gjorde schäfern Rin Tin Tin en legendarisk karriär. Han fick sitt genombrott 1923 i Where the North Begins och medverkade sedan i ett antal filmer. För fansen gick hunden under smeknamnet ”Rinty” och den talangfulle schäfern lär ha fått tusentals beundrarbrev varje vecka.

Tillsammans med storheter som Douglas Fairbanks, Mary Pickford och Charlie Chaplin blev Rin Tin Tin 1925 nominerad till årets filmskådespelare.

Det sägs också att framgången med Rin Tin Tins filmer räddade filmbolaget Warner Brothers, som hade ekonomiska svårigheter men klarade sig tack vare kassasuccéerna med hundfilmerna.

Den mest kända filmhunden är sannolikt collien Lassie. Den första filmen, Lassie Come Home, kom 1943. I filmen medverkade en mycket ung Elizabeth Taylor.

Senare gjordes ett antal Lassie-filmer, den senaste 1994 (Lassie) och i tv-serien fortsatte inspelningarna in på 1970-talet. Till skillnad från filmerna om Rin Tin Tin var inte äventyren och spänningen det mest väsentliga. I stället framhävdes vänskapsbanden mellan människa och hund, ofta sentimentalt och med tårfyllda resultat i biografsalongerna.

Lassie beskrevs som en älvalik och graciös skönhet, men hon spelades av hanhunden Pal. I början av inspelningarna av Lassie Come Home lär faktiskt en collietik ha kontrakterats för huvudrollen, men när en scen skulle tas vid en fors vägrade hon helt enkelt att agera. Pal fick hoppa in som stunthund och gjorde så bra ifrån sig att han övertog hennes plats. Ett av problemen med hundskådespelare är deras relativt sett korta livslängd. Pals karriär som skådespelare varade i sex år, sedan tog hans son över.

Enligt den amerikanska fanklubben The Lassie Network är den senaste generationen lassiehundar den nionde – alla har varit hanhundar. Detta förklaras med att collien fäller sin päls under sommaren då huvuddelen av inspelningarna görs. Dock är hanarnas päls tjockare och gör sig bättre på film.

För svenska tv-tittare och biografbesökare finns en hund som kanske är lika berömd som Lassie: sanktbernhardshunden Båtsman. Hunden medverkade i saltkråkanfilmerna på 1960-talet. Bakom filmerna stod författaren Astrid Lindgren och regissören Olle Hellbom.

På senare år har bordercollien Turbo haft framgångar i tv i rollen som Tubbe i deckarserien Snoken.

Temat om hundens trofasthet, klokhet och vänskap lär fortsätta skildras även in på 2000-talet.

Publicerad i Populär Historia 8/2001