Colosseum – Den största arenan i antikens Rom

Colosseum är en av de mest ikoniska byggnaderna från antikens Rom.

© Pexels

Bygget av Colosseum Rom tog cirka 8 år och blev en symbol för romersk arkitektur.

Arkitektur under romartiden

Romarna skapade ett rikt arkitektoniskt landskap som fortfarande fascinerar oss idag. Deras byggnader var ofta imponerande, med stora kolonner, vackra fasader och detaljerade dekorationer. De flesta romerska byggnader är uppbyggda av sten, men man kan även se trä- och tegelbyggnader. Det finns många olika typer av romerska byggnader, inklusive tempel, palats, forum och amfiteatrar. Tempel var vanligen uppbyggda av marmor eller granit och hade ofta en stor portik framför ingången. Palats var oftast mycket stora byggnader som fungerade som bostäder för kejsare eller andra högt uppsatta personer. Forum var offentliga platser där människor samlades för att diskutera politik eller handla med varandra. Amfiteatrar användes främst för gladiatorstrider och andra former av underhållning. Romarna skapade även akvedukter som användes för att transportera vatten till staden från naturliga källor långt borta.

När byggdes Colosseum?

Colosseum byggdes mellan åren 75-80 e.Kr. Det var en del av kejsar Vespasians stora projekt för att förbättra Rom och göra det till en modern stad. Colosseum blev snabbt ett centrum för underhållning, med gladiatorstrider, kamper och andra evenemang som lockade tusentals besökare från hela världen. Bygget tog cirka 8 år att slutföra, men det har sedan dess genomgått flera renoveringar och restaureringar för att hålla det i god kondition. Idag är Colosseum ett av de mest ikoniska landmärkena i världen och ett populärt turistmål som besöks av miljontals människor varje år.

Historien bakom Colosseum

Colosseum var tänkt att användas för gladiatorstrider, lektioner om djur och andra offentliga evenemang. Under det romerska rikets höjdpunkt kunde upp till 50 000 personer samlas inne i Colosseum för att se olika typer av underhållning. Gladiatorspelen var den mest populära formen av underhållning, men det fanns även teaterföreställningar, musikaliska framträdanden och andra typer av sportevenemang som utfördes där. Idag ståtar Colosseum med sin imponerande arkitektur och är ett populärt turistmål som lockar besökare från hela världen.

Varför kallas Colosseum också Flavius Amfiteatern?

Flavius Amfiteatern eller Amphiteatrum Flavium är ett annat namn för Colosseum. Amfiteatern kommer från det grekiska ordet "amphi", som betyder "båda sidor". Det här namnet syftar på den enorma storleken och formen på Colosseum, en oval form med två längsgående halvcirklar. Den fick sitt namn efter kejsar Flavius Vespasianus, som bestämde att det skulle byggas. Colosseum är fortfarande en av de mest ikoniska sevärdheterna i Rom och har blivit ett symboliskt monument för antikens arkitektur och historia.

Vilka var några av de stora romerska kejsarna?

Förutom Vespasianus har det funnits flera andra romerska kejsare genom tiderna. Några av dem var Augustus, Tiberius och Caligula.

  • Augustus var den första romerske kejsaren och regerade från 27 f.Kr. till 14 e.Kr., vilket gjorde honom till den längst sittande romerske kejsaren någonsin. Han är känd för att ha skapat Pax Romana, en period av relativt lugn och stabilitet i det romerska riket som höll i sig under hela hans regeringstid.
  • Tiberius regerade från 14 e.Kr till 37 e.Kr. Även om han inte hade samma framgångar som Augustus, lyckades han åstadkomma vissa reformer inom militären och administrationen som gjorde det möjligt för Rom att fortsätta expandera sin territoriella makt.
  • Caligula regerade från 37 e Kr till 41 e Kr. men hans styre präglades av galenskap och vanvördnad mot de traditionella institutionerna i Romarriket, vilket ledde till att han blev mycket hatad av folket.

Andra historiska platser i Rom

Rom är en av de mest historiska städerna i världen, och det finns många sevärdheter att upptäcka.

  • Utöver Colosseum är Pantheon en annan populär historisk plats som byggdes för mer än 2000 år sedan. Den har använts som kyrka, moské och museum genom tiderna, och det erbjuder en unik inblick i den romerska arkitekturen.
  • Forum Romanum ligger intill Colosseum och var centrum för politik, handel och religion under antiken. Man kan fortfarande se ruinerna från denna plats som ger en fascinerande inblick i den romerska civilisationen.
  • Trevi-fontänen är ett annat populärt landmärke som lockar besökare från hela världen med sina skulpturer och fontäner. Colosseum är ett av de mest ikoniska och imponerande monumenten från antiken. Det var den största arenan i Rom, och användes för olika typer av underhållning såsom gladiatorkamper, teaterföreställningar och ceremonier.