Bronsåldersfyndens tio-i-topp
Genom åren har många spektakulära fynd från bronsåldern gjorts. Här listar vi de tio intressantaste i Sverige.
Bragbysvärdet
Svärdet är sannolikt tillverkat i Ungern, men påträffat i Uppland, 150 mil därifrån. Det är väl använt och kortare än ursprungligen på grund av alla slipningar.
Sköldarna från Fröslunda
I västgötska Fröslunda hittades sexton bronssköldar när en före detta vik av Vänern plöjdes 1985. Sköldarna är lövtunna och har inte kunnat användas som skydd i strid utan bara brukats inom kulten.
Fyndet från Hågahögen
Hågahövdingen lät inte nöja sig med bara brons, hans statusföremål var förgyllda. Under en storhög hittades stormannens brända ben i en ekkista. Bronssvärdet hade guldbeläggning, likaså glasögonspännet som hållit fast manteln. I graven låg även pincetter, rakknivar och dubbelknappar, somliga prydda med guld.
Hästutrustningen från Eskelhem
Denna gotländska utrustning kan vara ett offer till hästen som drog solen. Fyndet utgörs bland annat av tränsar, betsel med kindstänger och ett munbett av järn. Därtill en rund skiva av brons med rasselbleck.
Guldskålen från Nättraby
Lövtunn skål av pressat guld, förmodligen tillverkad i Mellaneuropa men funnen vid torvtäkt i Blekinge.
Gudinnestatyetter
Bronskvinnor med ringar runt halsen kan vara spåren av en dyrkad gudinna. Det kan även halsringar i sig vara, som är en av tidens vanligaste offergåvor. En av gudinnestatyetterna hittades i skånska Sankt Olof.
Gullåkraluren
Till denna en meter långa skånska lur hör ett fodral i näver. Sextio lurar har påträffats i Norden, oftast i par. Med dem kan man åstadkomma åtta till nio starka toner.
Kultföremålet från Balkåkra
Tidigare kallades det här öremålet »Balkåkratrumman», men ingen vet egentligen vad det använts till. Möjligen är det en solsymbol. På ovansidan syns fem koncentriska cirklar. Nedtill finns hjul med fyra ekrar. Påträffad i Skåne, men en likadan har hittats i Ungern. Se bild ovan.
Bronshästarna från Tågaborgshöjden
Dessa bronshästar med ögon av bärnsten är den sorgliga resten av ett fynd från Tågaborgshöjden i Helsingborg. På platsen påträffades även delar av en liten vagn, yxor och spjutspetsar som sedan länge är förkomna.
Stockhultsfyndet
Från skånska Stockhult kommer dessa två herrar i hatt. Är det kanske avbildningar av tvillinggudarna? Intill fyndet låg bland annat flera yxor, halskragar och en spjutspets.
Kristina Svensson är arkeolog och frilansjournalist