Washington bakom monumenten

Välkommen till Washington! Men var är staden? Du står på Dulles International Airport och vet inte vart du ska ta vägen. Flygplatsen heter faktiskt så, fast många inte känner till det och tror att man talar om Dallas. Mr Dulles hette John Foster i förnamn och var utrikesminister i Lyndon Johnsons regering.

Men där står du alltså och undrar om det verkligen är världens huvudstad du kommit till. Flygplatsen har en omisskännlig sjuttiotalsstil och långt borta från allt annat ligger den också. Det finns inga allmänna transportmöjligheter hit, så enklast kommer man till innerstaden med taxi. Är detta för dyrt finns ”supershuttlebussar” som står uppradade bredvid taxibilarna. De är minibussar där utrymmet delas med fyra-fem andra personer.

Vilket hotell ska du åka till? Roligast har man i stadsdelen Dupont Circle, uppkallad efter en mindre framgångsrik general av fransk börd. Här bor mest yngre, ensamstående människor som befinner sig i början av sin karriär och som just för att de är ensamstående tycker om att gå ut och äta, dricka kaffe på någon av kvarterets många barer, eller varför inte sitta kring fontänen i själva Dupont Circle, ett slags runt torg, med sina vänner. På sommarhelger får de sällskap av åtskilliga turister som bor på områdets många hotell. Prisvärt är det lilla Dupont at the Circle, som ligger hundra meter från cirkeln. På torgets andra sida ligger Clarion Hampshire Hotel, som också har bra priser. Vill du känna historiens vingslag kan du uppsöka Washington Hilton, där president Reagan nästan blev skjuten till döds. Det ligger också i närheten, liksom Radisson Barcelo.

Det finns hundratals hotell i Washington, de flesta av kedjeslaget. Staden tar ju emot oproportionerligt många turister i förhållande till sina drygt 600 000 invånare. Det är också dessa som befolkar The Mall på kvällarna, stadens egna invånare håller sig därifrån. För att uppleva folklivet och något av stadens karaktär ska man, efter att ha lämnat sina väskor i Dupont Circle och strövat runt bland sekelskifteshusen där (inklusive den berömda Embassy Row där ett flertal länders ambassader – dock inte Sveriges – ligger sida vid sida) söka sig vidare till det intilliggande Adams Morgan, Washingtons hippaste stadsdel. Här bor vita, svarta, asiater och latinamerikaner – om vartannat. Det är ett stökigt men pulserande område. Inte överraskande finns här också stadens mest spännande utbud av matställen. Längs 18:e gatan ligger thailändska restauranger vägg i vägg med etiopiska, vietnamesiska och persiska. När attraktionerna kring The Mall stängt för dagen är det hit man ska gå. Över huvud taget har The Mall och området kring Vita huset inte mycket att bjuda utöver sina minnesmärken och museer.

Just den etniska mångfalden är ett av stadens mer charmerande karaktärsdrag. Washington har fått sitt smeknamn ”Chocolate City” på grund av de många svarta amerikaner som bor här; för närvarande 66 procent. Tyvärr upplevde huvudstaden under många år en medelklassens exodus till förorterna i de angränsande delstaterna Virginia och Maryland, med följden att endast låginkomsttagare och ensamstående samt de mycket välmående i fashionabla Georgetown blev kvar. Majoriteten av de fattiga washingtonborna är svarta och de bor främst i sydöstra och nordöstra Washington samt mellan 14:e och 1:a gatan i nordvästra delen (Washington är som en kvadrat uppdelad i fyra delar). Här är kriminaliteten så hög att det är mycket oklokt av turister att bege sig hit. Inte ens Washingtons övriga invånare besöker dessa områden.

När du rör sig runt i stan, som är lätt att utforska till fots men också har ett fantastiskt tunnelbanesystem med namnet Metro (symbolen är en pelare med ett M), bör du därför undvika det mesta utöver The Mall, Dupont Circle, Adams Morgan och Foggy Bottom.

Ett annat tips: res inte hit på sommaren. Washington är ökänt för sina kvava och heta somrar – juli och augusti är värst. Det är under våren Washington visar sig från sin bästa sida. Har du tur är du där när körsbärsträden framför Lincolnmonumentet blommar och förvandlar Constitution Gardens till en mänsklig myrstack.

Georgetown var en gång en stad för sig, men nu är den en självklar del av Washington. Här bor stadens överklass i vackra sekelskifteshus: familjen Kennedy bodde i Georgetown och till dess nuvarande invånare hör utrikesminister Madeleine Albright. Det är en upplevelse att promenera omkring på de lummiga gatorna där och sedan vandra ner till den hektiska M Street, som är full av affärer och restauranger. När du gjort det är du nog färdig att ta en taxi tillbaka till flygplatsen. Om du inte väntar till år 2010 vill säga, för då kommer en tunnelbana till Dulles att vara på plats.

Elisabeth Braw Riccini är frilansjournalist och bosatt i Washington

Internet: www.digitalcity/com, www.citysearch.com

**Publicerad i Populär Historia 6/2000