Sjunket palats öppnar snart för besökare

Dykturister ska snart kunna hoppa i vattnet och ta en titt på det som tros vara lämningarna efter Kleopatras palats i havet utanför Alexandria vid Egyptens m

Dykturister ska snart kunna hoppa i vattnet och ta en titt på det som tros vara lämningarna efter Kleopatras palats i havet utanför Alexandria vid Egyptens medelhavskust. För några månader sedan blev det tillåtet att dyka strax intill, vid ruinerna efter ett av den antika världens sju underverk – fyrtornet på Faros (från 200-talet f Kr, ett cirka 140 meter högt torn som förstördes på 1300-talet i en jordbävning).

Ptoleméernas palats och tempelbyggnader på den sjunkna ön Antirhodos har legat gömda i bottensedimentet i över 1600 år. Forskarna tror att det var en serie jordbävningar och flodvågor som fick området att sjunka. 1998 hittade ett franskt-egyptiskt dykteam ett fält med statyer, kolonner och gatubeläggningar i Alexandrias östra hamn.

Ibrahim Darwich från avdelningen för marinarkeologi vid Supreme Council of Antiquities är noga med att säga man inte säkert vet vad det är man hittat, men att mycket tyder på att det var här Kleopatras palats låg.

En av statyerna på platsen föreställer en sfinx som Kleopatras far, kung Ptolemaios XII, ska ha stått modell för, och en annan avbildar gudinnan Isis. Bland fynden fanns också röda granitkolonner med inskriptioner på grekiska och i det som ska ha varit palatsens hamn har det hittats ett välbevarat 30 meter långt båtvrak. Inuti låg riggning, keramik, rester av matvaror, glasskärvor och smycken.

Mycket få av fynden har plockats upp. Det skulle dels vara svårt och krävande, och dels vill myndigheterna ha det så. En av idéerna är att i framtiden låta även icke dykkunniga se fynden, kanske från en ubåt eller ett permanent undervattensmuseum på havsbotten.

Det har hittats mycket i havet utanför Alexandria under de senaste åren. I somras upptäckte samma dykteam ruinerna efter en hel liten stad – Herakleion – som tros vara 2 500 år gammal.

Upptäckarna, med fransmannen Franck Goddio i spetsen, använder sig av modern teknik för att hitta arkeologiska lämningar på havsbotten. När forskarna ringat in det område de vill leta i kartläggs botten med hjälp av avancerade mätinstrument från en katamaran. En apparat mäter magnetfälten, andra ritar av havsbotten med hjälp av akustiska signaler och modern satellitpositionering, GPS, ger det exakta läget. Först när uppgifterna analyserats börjar själva dykningarna. Det tog tre år att hitta ptoleméernas palatsområde.

Drygt 40 kartor över det sjunkna palatsområdet finns i en bok som kommit ut på ett flertal språk (tyvärr inte svenska) och har den engelska titeln Alexandria – The Submerged Royal Quarters. Där ger experter från olika områden sin syn på fynden i Alexandrias östra hamn.