Kappadokien: Ett jordiskt paradis

Att vara en resenär i landet av originella landskap och minnesvärda solnedgångar är en av de mest intima och intensiva naturupplevelser man kan få under sin livstid. Årstiderna fluktuerar men Kappadokien visar upp sin unika personlighet tillsammans med historien som går hand i hand med naturen.

Kappadokien... En dröm om ett land, graciöst glittrande med dess textur: extraordinära landskap som skapats av naturen själv med fascinerande vyer från skymning till gryning och med underliga mönster inristade i mjuka klippor. Färgade luftballonger bland sagoskorstenar som visar sig varje chans de får och med spår av historia som tar gästerna till en resa i tiden. Den sublima historien om landet går tillbaka till för miljoner år sedan och utbrottet av de två vulkaniska bergen i centrala Anatolien, Erciyes och Hasan-bergen. Jorden och basalten som skiktar sig över hela regionen bildas sedan av vindens varma och kalla luft vilket förvandlar amorfa till de mystiska sagoskorstenarna i Mil. När naturen gjort sitt började människor ta över, med invasioner, upplopp och migration. De första kristna som flydde från förtryck och våld gjorde grottorna till sitt hem och efter att ha etablerat sig byggde de även kyrkor i grottorna. De byggde kompletta underjordiska städer med bostadsområden och idag verkar dessa uråldriga strukturer kräva tillstånd från nutiden för att ta dig med på en magisk resa i både tid och dimension. Är du redo att förvandla verklighetens natur till något extraordinärt?

Panoramautsikt över en saga

Föreställ dig en gigantisk porös sten som sträcker sig mot himlen och föreställ dig nu att du står på toppen av den nämnda stenen. Om du inte är ett flygplan, en ballong eller en hök, skulle den bästa platsen du kan njuta av i geografin vara här, Uçhisar Castle. Uçhisar har också en av de vackraste vandringslederna i Kappadokien som går rakt igenom Pigeon Valley. Vandra genom tunnlarna som öppnas upp av bäckarnas mäktiga flöde medan du lyssnar på duvorna som flaxar med vingarna när de lämnar sitt bo och flyger genom jätteformationerna i dalen i vördnad, formationerna skulpterades av ingen annan än naturen själv. Uçhisar etablerades runt slottet som en liten by och den har vuxit med tiden och brett ut sig över sluttningarna. Vissa säger att det fanns kilometerlånga, underjordiska vägar som gick från Uçhisar Castle till Ihlara Valley långt tidigare, vilket befäster de unika spåren av civilisationen. Idag är slottet omringat av butiker och stånd som säljer många souvenirer som mattor, marmorprydnader, speglar och naturligtvis – smakrika torkade nötter och frukter som som du kan njuta av.

Adressen till vandringslusten

När vi fortsätter vår resa mellan de svindlande upptäckterna anländer vi till Göreme. Staden ligger i mitten av regionen och är fortfarande ganska lugn trots många besökare. Under många år har vinden och den rikliga nederbörden skapat den skönhet som staden är känd för. Göreme, som finns med på UNESCO:s världsarvslista 1985, besitter en gåtfull charm. Kyrkorna är huggna i mjuka klippor och de många speciella underjordiska städerna som Derinkuyu och Kaymaklı har fortfarande sitt mysterium intakt. De fängslande kyrkornas interiörer skildrar Messias liv genom detaljerade fresker tillsammans med målade ornament som sträcker sig fram till denna dag. En av de viktigaste strukturerna på Göremes friluftsmuseum är utan tvekan den mörka kyrkan. Det som gör att den sticker ut är inget annat än dess livliga fresker. Dess namn går tillbaka till slutet av 1000-talet och början av 1100-talet och kommer från det begränsade ljus som den får från ett litet fönster i narthexsektionen. Men bristen på ljus har fått denna kyrka att hålla sina skatter vid liv och låtit freskerna motstå tidens hänsynslösa natur. Både kyrkan och narthex bär levande och imponerande skildringar från Bibeln. Inte undra på att den här kyrkan toppar listan över antal besök från resenärer...

Erövra landskapet uppifrån

När gryningen börjar kommer du att sväva i luften med stort lugn... Klippformationer som går tillbaka miljontals år, ofattbara landskap som är unika för denna geografiska plats. Dalar som erbjuder majestätiska landskap, höga höjder som målar en topografi i flera färger, sluttningar vävda i sammetslen textur ... Landet med skorstenar har blivit centrum för luftballongsflygning under de senaste 20 åren och de berusande morgonkryssningarna har lockat fler och fler resenärer från hela världen. Luftballongerna, som går upp till 500 meters höjd, avgår tidigt på morgonen från stigarna runt Göreme. För att boka en tur själv och njuta av det lockande underverket från ovan, kontakta arrangörerna i Göreme.

En juvel till stad

När du åker från Göreme till öster välkomnar Ürgüp dig till sitt oupphörliga underverk. Bortsett från att det är den största bosättningen i Kappadokien är det också en magnifik källa för dess uppslukande sevärdheter. Dessa två element tillsammans tar fram en av de mest unika bilder som finns: en anatolisk stad med fina hotell, restauranger och butiker, och vid dess sida ligger gamla grottbostäder. Stenherrgårdarna här är kända för att vara varumärket för denna region, förutom sin detaljerade mystik som finns i varje hörn är Ürgüp också platsen att bryta sig loss och skaka bort bekymmer – det är här du hittar det bästa nattlivet i Kappadokien.

Det skulle inte vara rättvist om du kom ända hit och återvände utan att prova de läckra kappadociska vinerna. Denna region har en väletablerad vinframställningstradition, i tusentals år har de berömda vingårdarna tackat den odlingsjord som bildas av vulkaniska aktiviteter. Anatoliska druvor som Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere, Narince och Emir växer fint tack vare den rika odlingsjorden. Det blir bättre! Kappadokiens vingårdar är öppna för besök året runt, vilket gör din resa möjlig när det passar dig.

Ett annat stopp du vill göra i Ürgüp är Avanos, det kulturella epicentrum i Kappadokien. Dess ovanliga samhälle är det som gör den här staden spännande eftersom Kızılırmak har tagit sig fram böljande tålmodigt genom Avanos. Den mjuka och oljiga leran som hämtats från de tidigare flodbäddarna har varit höjdpunkten här – vilket gör Avanos till keramikens hem som går tillbaka till hetiterna. Varje enskild defekt i leran framhäver den autentiska skönheten i dessa handgjorda bitar, färgade i jordnära toner och naturligtvis turkos. Du kan alltid gå in i en keramikverkstad och skapa din egen ”lycka” för att sedan handla godsaker i livliga basarer och lätta upp humöret vid floden.

Varenda plats här serverar den bästa drömska solnedgången, men den ena skiljer sig från den andra: Red Valley ligger nära byn Çavuşin och Ortahisar och drar de mest romantiska och oförglömliga stunderna när himlen antar röda toner. Besökarna uppmuntras att börja sin promenad genom de sällsynta formationer som röd jord har skapat strax före solnedgången och ta plats på utsiktsterrassen precis vid rätt tillfälle, för att njuta av glamouren.

Här anses Ortahisar-slottet vara en av de första flervåningsbosättningarna i världen, vilket gör det till en arkitektur att vara extra nyfiken på. Strukturen som gav skydd åt den historiska Sidenvägen där karavanerna färdades under hettiterna, är faktiskt en gigantisk sagoskorsten i förklädnad. Eftersom det är en av de höga platserna i regionen idag garanterar ett besök på slottet en känsla av teleportering till forntiden.

Ett liv ingraverat i vulkanisk aska

Din nästa destination kanske inte utstrålar sin tjusning på avstånd, men väl inne i byn kommer du definitivt att åka därifrån med vördnad. Byn Çavuşin ligger bara några minuter från Göreme. När du väl besökt denna till synes vanliga by kommer din väg att ta dig till uråldriga ruiner: stenbyggnader och sagoskorstenar som tar sig till bytorget. Om du vill utforska ruinerna ytterligare, följ bara spåren och du kommer att befinna dig i ett område känt för sina kyrkor och prästhus. Du kan komma åt de äldsta kyrkorna, byggda mellan 1: a och 900-talet. Genom att förlänga din promenad en halvtimme kan du nå kyrkorna i Güllüdere och Kızılçukur men den mest lockande platsen som bjuder in dig precis nära sluttningen av en klippa är Basilika och Johannes Döparkyrkan.

Zelve består av tre dalar och har mest intensitet när det gäller sagoskorstenar. Om du vill undersöka naturens skönhet bör du börja vandra tidigt på morgonen. De viktiga kyrkorna i dalen är Balıklı, Üzümlü och Geyikli, alla spöklikt fängslande och illustrerar det antika klosterlivet.

Ett gränslöst dopp i gamla dagar

Om du vill resa bortom tiden och utforska en värld du aldrig har satt din fot på tidigare är Ihlara Valley den plats du letar efter. Det är känt att den 14 kilometer långa dalen har varit ett viktigt religiöst centrum sedan de dagar kristendomen grundades, med skinande ljus på de många kyrkor och historiska bostadsområden som ligger utspridda runt om. Här är de fresker som bildats av regionens geologiska drag inhuggna i klipporna i enlighet med klostrets anda, och om du vill besöka och se arkitekturen och vandra inuti de fascinerande designerna har du tur. 14 av dessa kyrkor är öppna för besök: Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı och Batkın Churches. Bäst att förbereda dig innan du börjar din dalvandring för denna fallande 382-stegstrappa som kan ta upp till fyra timmar att gå. Låt inte tidsangivelsen avskräcka dig: lusthus byggda vid Melendiz-strömmen låter dig ta pauser och skölja ner din resa med en kopp te.

Som människor i ett enormt universum tycker vi ibland att vår egen värld är alldeles för bekant och vi undrar vad mer som finns där ute att upptäcka. Men även om vi fastnar i dessa tillfälliga rutiner finns det fortfarande juveler som väntar på att kopplas till de dyrbara stunder vi håller fast vid. Kappadokien är en av dessa platser som låter dig lämna vår planet bakom dig utan att faktiskt lämna den. Genom att besöka dessa platser kommer du upptäcka något nytt och platserna kommer inte att göra dig besviken.

Läs mer på gounescoturkiye.com