Historiska resmål – S:t Petersburg

Peter den stores livsverk bjuder på pampiga sevärd-heter. Men det är faktiskt inte efter tsaren som staden fått sitt namn.

Uppståndelsekyrkan är en av Sankt Petersburgs många fascinerande byggnader.

© Ray Tang/Rex Features/IBL

Med sina många vattenvägar och broar – här finns omkring 580 stycken – gör Sankt Petersburg skäl för att liknas vid Venedig. Men för Peter den store var Nederländerna en ännu större inspirationskälla, när han år 1703 lät anlägga sin nya huvudstad. På en ö i stadens blivande centrum uppförde han Peter Paul-fästningen som försvar mot svenskarna, och snabbt växte sedan förvaltningsbyggnader, börshus och skeppsvarv upp runtomkring. Med hjälp av kanalsystem tämjdes träskmarken, men varken Peter eller dagens moderna mångmiljonstad har kunnat besegra det fuktiga klimatet, med råa vintrar och myggiga somrar.

Men sommaren i Sankt Petersburg har mer än mygg att erbjuda. Tack vare den gynnsamma tidszonen är solen uppe till långt in på småtimmarna och entusiastiska åskådarskaror samlas regelbundet under de trolska junikvällarna på strandpromenaden nedanför tsarernas vinterpalats, för att bevittna Palatsbrons öppnande. Nattetid släpps båttrafiken fram på floden Neva, och bilarna får ta långa omvägar.

Peter den store valde det internationellt gångbara namnet Sankt Petersburg till sin nya stad, för att understryka Rysslands position som modern stormakt. Drygt tvåhundra år senare hade tidsandan svängt. Under första världskriget ville man markera det ryska, och Sankt Petersburg förvandlades till Petrograd.

Den turbulenta Petrogradtiden är i dag närvarande i stadsbilden genom kryssaren Aurora. På kvällen den 25 oktober 1917 avlossade hon de signalskott som kommit att symbolisera starten på den ryska revolutionen. Numera ligger Aurora fredligt vid kaj och är öppen för besökare.

År 1918 förlorade Petrograd sin ställning som huvudstad, och efter bolsjevikledaren Lenins död 1924 blev det åter aktuellt med ett nytt namn: Leningrad. Den som i dag anländer till staden med flyg passerar på sin väg in till centrum bland annat Segertorget, där ett jättelikt monument tillägnat ”Hjältestaden Leningrad” står. Det minner om den grymma blockad under andra världskriget, då staden från september 1941 till januari 1944 var belägrad av tyska trupper. Över en miljon människor dog – de flesta av köld och svält.

Efter Sovjetunionens fall kunde cirkeln slutas. Staden öppnades återigen mot väst, och dess invånare röstade igenom en återgång till namnet Sankt Petersburg. Huvudgatan Nevskij prospekt är återigen en pulserande blandning av ryskt och europeiskt. Nya exklusiva butiker samsas med palats, katedraler och Stalinfunkis. ”Piter”, som staden kallas i folkmun, är i dag nästan lika expansiv som på Peters tid.

Timmerstugan var tsarens hem

Pjotr Aleksejevitj föddes i Moskva 1672. Som tsar är han mer känd som Peter I, eller Peter den store. Peter ville omforma Ryssland till en modern europeisk stormakt. Genom sitt livsverk, Sankt Petersburg, skapade han fysisk tillgång till Östersjön, samtidigt som han öppnade ett kulturellt och symboliskt fönster mot Europa.

Det första Peter lät uppföra i sin nya stad var en liten timmerstuga, som i dag är stadens äldsta kvarvarande byggnad. Här föredrog den över två meter långe tsaren att bo, trots god tillgång på palats. Stugan kläddes i sten av Katarina den stora och fungerar numera som museum.

Den legendariske tsaren är fortfarande mycket populär. Under 1990-talet hamnade han på första plats i en opinionsundersökning om Rysslands största politiker genom tiderna. Tsaren är också ett populärt bakgrundsmotiv på bröllopsfoton. Förbi Etienne Falconets berömda ryttarstaty »Bronsryttaren», som föreställer tsaren, defilerar ständigt nya brudpar.

Sankt Petersburg har dock inte fått sitt namn efter tsaren, utan efter aposteln Petrus.

Dostojevskijs brottsling

År 1866 planerar och utför studenten Raskolnikov ett av världens mest kända romanmord. Feberyr går han och grubblar över etiska problem. Till slut blir han besatt av tanken att förvandla sig till ett slags övermänniska genom att döda en ond och dålig varelse. Valet faller på pantlånerskan Aljona Ivanovna.

Fjodor Dostojevskijs roman Brott och straff skrevs i stor hast, ursprungligen för tidskriften Russkij vestnik. I dag är den för många synonym med den stora ryska litteraturen.

Dostojevskij själv, som levde under perioden 1821–81, föddes i Moskva, men blev en av de största Petersburgsskildrarna, tillsammans med Aleksandr Pusjkin, Nikolaj Gogol och Andrej Belyj.

Svensk befästning lade grunden

År 1611 började svenskarna bygga befästningen Nyenskans, för att hålla ryssarna borta från Östersjöhandeln. Fästningen växte till staden Nyen, som kom att bli en av de större östliga städerna i det svenska riket. Med ett kort uppehåll 1656 var staden i svenska händer fram till 1703, då Peter den store tog kontroll över området. Sankt Petersburg kunde börja byggas.

I dag finns ett museum och sex svenska kanoner på platsen. Men dröj inte för länge med ett besök! Gasjätten Gazprom planerar ett 320 meter högt huvudkontor just här. Planerna kan dock grusas, eftersom så höga byggnader inte är tillåtna nära den Unescoskyddade stadskärnan. Det återstår att se om den femhörniga skyskrapan, som ska bära konturerna av Nyenskans, blir verklighet.

Missa inte...

Eremitaget Ett av världens främsta konstmuseer med 350 salar fyllda av da Vinci, Rembrandt, Renoir, Raphael och många andra.

Peterhof Snabbåten från Eremitaget tar dig till ett 1700-talspalats med magiska fontäner.

Magnifik utsikt På Isakskatedralens kupol finns en utsiktsplats, och härifrån – kyrkan är Rysslands högsta – har man en fantastisk vy över hela centrum.

Blinier Rysk snabbmat när den är som bäst: hoprullade pannkakor fyllda med precis vad du vill.

Banja Svettas bort resdammet i en rysk ångbastu med björkviskor och gemyt.