Historiska resmål – musikens Salzburg

Mozart – och fotboll – lockar turisterna till barockstaden vid Alperna.

Salzburg.

Borgen Hohensalzburg började byggas på 1000-talet och har aldrig intagits av fiender. Den är Centraleuropas största helt bevarade fästning.

© Tourismus Salzburg

Den österrikiska musikstaden Salzburg har djupa historiska rötter. Redan på 100-talet f Kr fanns här en romersk besättning, kallad Juvanum. Invånarna ägnade sig bland annat åt marmorbrytning, men staden förföll ganska snart. Namnet Salzburg dyker i källorna upp först år 755. Lite senare, på medeltiden, blev staden centrum för ett andligt furstendöme inom det vidsträckta tysk-romerska riket.

1600- och 1700-talen var Salzburgs storhetstid. Ärkebiskopen, som hade furstlig status, använde vinsterna från den lukrativa salthandeln till att förvandla Salzburg till en fantastisk barockstad med storslagna palats, kyrkor och parker. Och 1756 föddes stadens store son – musiksnillet Wolfgang Amadeus Mozart.

Tidigt blev salzburgsborna mottagliga för reformatorn Martin Luthers läror, vilket hade att göra med det stora missnöjet med den katolske ärkebiskopens diktatoriska styre. Ända in på 1700-talet fördrevs protestanter från staden under brutala former. År 1731 försvann hela 20 000 människor. Bara en fjärdedel av dessa så kallade salzburgska exulanter överlevde den strapatsrika flykten norrut. Den preussiske kungen tog sig an dem och de flesta fick en fristad i Ostpreussen – deras ättlingar fördrevs dock därifrån i samband med Tredje rikets fall.

Ärkebiskoparnas världsliga styre upphörde i samband med Napoleonkrigen och 1805 blev staden en del av kejsardömet Österrike. 1920 startade det berömda musikevenemanget Salzburger Festspiele, som än i dag går av stapeln varje sommar. Den världsberömde dirigenten och Salzburgbon Herbert von Karajan var länge konstnärlig ledare och initierade 1967 även påskfestspelen i sin hemstad.

Åren 1944 och 1945 förstörde eller skadade amerikanska flygbomber nästan vartannat hus i staden. Även domkyrkan och Mozarts bostad på Makartplatz drabbades. Den 4 maj 1945 marscherade USA-trupper in i Salzburg utan att möta motstånd, och redan i augusti kunde de första Salzburgfestspelen efter kriget gå av stapeln. Först 1959 var det dock möjligt att åter fira gudstjänst i den bombdrabbade domkyrkan.

Publicerad i Populär Historia 6/2008

Mozart – ett musikaliskt underbarn

På Getreidegasse 9, i hjärtat av Salzburg, bodde i mitten av 1700-talet den unge "hovfurstlige salzburgske kammarmusikern" Leopold Mozart, Wolfgang Amadeus far, med sin hustru. Här föddes parets sju barn, varav bara två överlevde till vuxen ålder: Maria Anna och Wolfgang Amadeus. Mozart framträdde vid sex års ålder inför publik med egna kompositioner, och fyra år senare komponerade han sin första opera.

I huset, som i dag är ett museum, finns flera av hans instrument att beskåda. 1773 flyttade familjen Mozart till en större våning i det så kallade Dansmästarhuset vid Makartplatz. Huset förstördes till stor del under andra världskriget, men har byggts upp igen så att det ser ut som det gjorde på den store tonsättarens tid.

I parken bakom musikuniversitetet Mozarteum finns en liten träbyggnad där Mozart, enligt legenden, komponerade delar av operan »Trollflöjten». Ursprungligen stod huset nära den teater i Wien där verket uruppfördes 1791. Men 1874 skänktes det till staden Salzburg. Wolfgang Amadeus Mozart ligger begravd på Sankt Marxkyrkogården i Wien.

Publicerad i Populär Historia 6/2008

Äkta Mozartkulor

Den chokladkonfekt som många inhandlar under namnet Mozartkulor är inte detsamma som originalet. En äkta kula ska vara förpackad i stanniolfolie i silver och blått, kallas "Original Salzburger Mozartkugeln" och sedan slutet av 1800-talet vara tillverkad på konditori Fürst i Salzburg. Den kan bara köpas här samt i några andra butiker i staden eller, under den svala årstiden, via post.

Dumt nog tog konditor Fürst på sin tid inte patent på sin goda kula. Hans arvingar gick till domstol för att få rätt till varumärket Mozartkugeln, vilket ledde till att konkurrenterna fick byta namn på sina industritillverkade kulor. Salzburgfirman Mirabell kallar sina för "Äkta Mozartkulor från Salzburg" medan den tyska massproducenten Rebers fick heta "Äkta Reber-Mozartkulor".

Publicerad i Populär Historia 6/2008

Rundturer i Julie Andrews spår

Musikalen Sound of Music är, efter Mozart och de berömda festspelen, den kanske viktigaste orsaken för turister att besöka Salzburg. I dag finns flera »Sound of Music Tours» i Salzburg med omnejd.

Den amerikanska filmen med Julie Andrews och Christopher Plummer i huvudrollerna bygger från början på Maria Kutscheras memoarer, som utkom 1949. Kutschera kom 1927 till den österrikiska familjen von Trapp som privatlärare och lärde familjens många barn att sjunga folksånger. Av boken gjordes så småningom en musikal som 1959 sattes upp på Broadway i New York, där den blev en stor framgång. Bioversionen spelades in 1965 i och omkring Salzburg.

Klostret där Maria bodde en tid finns fortfarande kvar, liksom festspels-huset och von Trapps ståtliga villa i stadsdelen Aigen. Den beslagtogs av nazisterna och blev senare residens för SS-ledaren Heinrich Himmler. Familjen von Trapp emigrerade 1938 från Österrike till Italien och därifrån vidare till USA.

Publicerad i Populär Historia 6/2008

Missa inte...

Borgen Hohensalzburg en av de största i Europa, vakar över staden från sitt berg varifrån man har en strålande utsikt. Den har också varit fängelse –senast 1934, då naziterrorister spärrades in här.

Residenspalatset är den mäktiga byggnad där den regerande ärkebiskopen hade sitt säte.

Den praktfulla barockkatedralen, byggd 1629. Den har brunnit flera gånger, senast under andra världskriget.

Man har inte sett Salzburg utan att ha vandrat i slottet Mirabells park. Här spelades för övrigt en passage i Sound of Music in, där Fräulein Maria dansar med barnen von Trapp bland blommor och blad.

Den berömde författaren Stefan Zweig bodde i Salzburg. Zweigs villa på Kapuzinerberg var under mellankrigstiden en samlingspunkt för Europas intellektuella. Paret Zweig flydde från nazisterna och begick självmord i Argentina.

Publicerad i Populär Historia 6/2008