Historiska resmål – inbjudande Amsterdam
Amsterdam har bara 750 000 invånare men besöks varje år av miljontals turister. Orsaken är bland annat stadens fyrtio museer, den världsberömda arkitekturen och tulpanfälten.
Kanalerna och de välvda broarna gör Amsterdam till en av Europas vackraste städer. Den äldsta kanalen, Singel, användes som vallgrav mot fiender på medeltiden. I dag ringar denna kanal in den äldsta stadsdelen, ökända ”Red light district”, som är en bisarr blandning av medeltida hus, trånga gator, cannabis och prostitution.
Som en pompös viloplats mitt i detta kaos reser sig Oudekerk, ”gamla kyrkan”, som är en av Amsterdams äldsta bevara de byggnader. Den byggdes 1285, knappt ett sekel efter att Amsterdam uppstått som en fiskeby vid floden Amstels mynning. Många dog i översvämningar innan invånarna lärde sig att bygga dammar, och stadens namn är en utveckling av det ursprungliga Amstelledam, som syftar på just dammarna runt floden.
Vattnet löper som en röd tråd genom Amsterdams historia. Med sitt geografiska läge och invånarnas världsberömda båtbyggarkonst kunde staden konkurrera med handelsförbundet Hansan.
1602 startades det nederländska Ostindiska kompaniet och med Nederländernas självständighet efter trettioåriga kriget öppnades nya möjligheter. Amsterdams befolkning ökade snabbt, handelsmän flyttade hit från hela världen och snart hade staden blivit ett viktigt handelscentrum. Kanalerna fungerade som dåtidens motorvägar, med tung trafik mellan handelsbodarna och lastfartygen ute i hamnen.
Amsterdam andas handel än i dag. Hoppa över träskorna och väderkvarnarna i souvenirbutikerna och besök hellre den sprudlande blomstermarknaden utmed kanalen Keisergracht mitt i storhetstidens lyxkvarter. Alla de tre största kanalerna – Keisergracht, Herensgracht och Prinsengracht – kantas av praktfulla 1700-talshus som beboddes av de rikaste handelsmännen.
En stor fördel med Amsterdam är att det är så lätt att ta sig runt. När köerna ringlar långa till museerna kan man välja att se sig omkring istället. Det är bara att ta på sig promenadskorna, sätta sig på cykeln, hoppa på spårvagnen eller metron eller – det bästa av allt – ta en tur med kanalbåten.
Mästaren dog utfattig
Rembrandt Harmenszoon van Rijn är en av världshistoriens största konstnärer, men hans liv var en tragedi.
Rembrandt föddes i Leiden 1606. Sitt karaktäristiska sätt att fånga ljus och skugga i sina målningar lärde han sig tidigt. 22 år gammal hade han en egen ateljé i Leiden och han blev snabbt ett namn i konstkretsar. Amsterdams respekterade konsthandlare, Hendrick Uylenburgh, knöt honom till sig och när Rembrandt flyttade till Amsterdam 1631 trädde han in i konstvärlden som en mästare.
Tre år senare kom han även in i stadens finrum när han gifte sig med den förmögna Saskia Uylenburgh (en släkting till Hendrick), som också stod modell för många av hans tavlor.
Det luxuösa hus de bodde i utgör i dag ett museum, Het Rembrandthuis. Köpet av fastigheten innebar dock att Rembrandt skuldsatte sig för livet. När Saskia dog 29 år gammal efter en tids sjukdom hade hon fött tre barn varav bara ett överlevde, Titus.
Rembrandts liv förändrades totalt och han inledde ett förhållande med Titus barnvakt. Hon stämde honom senare för sviket löfte om giftermål när konstnären lämnade henne för sin hushållerska, Hendrickje Stoffels.
1656 var skulderna så stora att Rembrandt gick i konkurs. Både Hendrickje och Titus dog i pesten och Rembrandt själv dog utfattig 1669.
Protest mot nazismen
Den 25 februari 1941 bröt februaristrejken ut, en av historiens största protester mot nazismen. Den massiva strejken lamslog hela Amsterdam och spreds till flera andra städer dagen efter. Nederländerna var ockuperat sedan den 10 maj 1940 och nu visade Amsterdams invånare sitt missnöje på gatorna.
Strejken var dock inte bara ett generellt missnöje, utan också en direkt reaktion på en händelse under helgen 22–23 februari, då nazister stormat de judiska bostadskvarteren och släpat bort unga män. 427 av dem skickades till koncentrationsläger.
Sammanlagt deporterades och dödades över 100 000 av Amsterdams judar under ockupationen. Den 25 februari varje år hålls en minnesstund på Jonas Daniël Meijerplein.
Missa inte...
Kanalbåt
En tur på vatten ger den bästa introduktionen till Amsterdams historia och gör att man snabbt får en bild av hur staden ser ut.
Jordaan
Det före detta arbetarkvarteret, som i dag rymmer många konstnärsgallerier.
Dam Square
Platsen där den första dammen byggdes, och där Amsterdam började ta form.
Pannkakshus
Gå på något av stadens pannkakshus. Holländarna är kända för sina pannkakor.
Parkerna
Slappna av i någon av Amsterdams vackra parker till exempel Vondelpark, som ligger på bekvämt avstånd från Van Gogh Museum och Rijksmuseum.
Läs Historiska resmål – blomsterstaden San Remo >>
Publicerad i Populär Historia 2/2008