Historiska resmål – Edinburgh

Skottlands huvudstad svämmar över av historia, bland annat i form av världens äldsta varuhus.

Kullen i bildens mitt tillhör världsarvsklassade Old Town. Klocktornet här nedanför hyser hotellet Balmoral, och tornet längst till höger är Sir Walter Scott-monumentet.

© Chris Hepburn/iStockphoto.com

Den medeltida borgen på Castle Rock tronar som ett dramatiskt blickfång över staden. Byggandet av Edinburgh Castle påbörjades av kung Malcolm III, som härskade 1058–93. Han är känd som en av karaktärerna i Shakespeares pjäs Macbeth, och hans hustru Margaret anses ha medverkat till att införa kristendomen i Skottland.

Den äldsta bevarade delen av borgen är ett kapell som bär hennes namn. Old Town, som klassats som världsarv av FN, växte fram under århundraden av oroligheter, och stadsplaneringen präglas av behovet att försvara sig mot angripande fiender.

Huvudgatan, The Royal Mile, löper längs åskrönet mellan den gamla borgen och det kungliga slottet Holyrood House. På ena sidan skyddades staden av den långsmala sjön Loch Nor och på den andra av en försvarsmur. Inom detta begränsade område, och med en ständigt växande befolkning, blev staden tvungen att byggas ut på höjden. Snart tornade den upp sig som ett medeltida Manhattan mot de regntunga skotska skyarna.

När husen blev så höga att de hotade att falla samman, grävde man ut ytterligare källarvåningar under de redan befintliga. Här, i de smala gränderna och djupa källarvalven, ordnas numera rundvandringar för turister. Guider i historiska dräkter blandar vällustigt historiska fakta och mustiga skrönor om spöken, häxprocesser och ond bråd död.

Från 1603 styrdes England och Skottland från London under samma regent, och 1706 förenades de två länderna till ett enda kungarike.

Drömmen om självständighet levde dock kvar. På 1700-talet gjordes ett sista försök av den katolska Stuartätten att återvinna makten. Karl Edvard Stuart, ”Bonnie Prince Charlie” som växt upp i fransk exil, återvände 1745 till hemlandet men misslyckades med att återta kronan.

Sedan unionen med ärkefienden England väl var ett bestående faktum behövde staden inte längre fungera som en mur- och vattenomgärdad fästning.

Loch Nor fylldes igen och där sjön legat anlades parken Princes Street Gardens. På andra sidan byggde man den nya staden, en välplanerad upplysningsdröm av ordning och reda, ljus och luft. Arkitekturen anses vara så unik att även New Town klassats som världsarv. Paradgatan Princes Street är det moderna Edinburghs centrum. Men i Edinburgh får till och med det modernaste en historisk inramning. De trendiga modemärkena säljs på Jenners, grundat 1838, som skryter med att vara världens äldsta varuhus.

Drottning redan som spädbarn

Trots att namnet klingar så stolt – "Mary Queen of Scots" – var Maria Stuarts (1542–87) regeringstid allt annat än framgångsrik. Krönt till drottning redan som spädbarn lovades hon bort till den franske kronprinsen. Som nygift var hon drottning över Frankrike i drygt ett år tills maken dog och hon återvände till Skottland.

Under hennes frånvaro hade landet övergått till protestantismen och den katolska Maria hade svårt att hävda sig mot kungliga rådet och reformatorn John Knox. Hon gifte om sig med Lord Darnley, men när sonen Jacob föddes hade äktenskapet redan havererat. Darnley föll offer för en mordkomplott och när Maria strax därpå gifte sig med den utpekade mördaren, earlen av Bothwell, utbröt öppet uppror. Maria tvingades abdikera till förmån för sin son, flydde till England och fängslades.

Under åren i fångenskap konspirerade Englands katoliker mot drottning Elisabet och såg Maria som den rättmätiga arvtagaren till landets tron. 1587 dömdes hon för högförräderi och avrättades genom halshuggning.

Lönande gravplundring

Den pampiga byggnaden Surgeons Hall hyser ett medicinhistoriskt museum fullt av makabra utställningsföremål. Redan 1505 bildades ett hantverksskrå för kirurger och på 1700-talet blev den medicinska fakulteten vid Edinburghs universitet en av världens ledande.

Obduktioner var en viktig del av undervisningen och den ständiga bristen på kroppar gjorde gravplundring till en lönande verksamhet. Två irländska immigranter, William Burke och William Hare, nöjde sig inte med att endast gräva upp lik, utan mördade minst sexton personer vars kroppar såldes till anatomiska institutionen. Burke avrättades genom hängning 1829 medan Hare slapp undan genom att vittna mot sin kumpan.

Den ökända mördarduon lär ha inspirerat R L Stevenson till novellen The Bodysnatchers och figurerar även i Ian Rankins deckare Fallen från 2001.

Ett litterärt världsarv

FN utnämnde år 2005 Edinburgh till världens hittills enda världsarv med titeln "City of Literature". Staden vimlar av stora och små monument över berömda författare, alltifrån det pampiga monumentet över Sir Walter Scott till pubar med namn som Jekyll & Hyde eller Rabbie Burns.

Varje år ordnas en litteraturfestival som är en av världen största och få städer har fler bibliotek, tryckerier och bokförlag per invånare.

Writers Museum ägnas huvudsakligen åt tre av Skottland största författare: Sir Walter Scott, Robert Burns och Robert Louis Stevenson. Traditionerna förs vidare av nutida bästsäljare som Ian Rankin, Alexander McCall Smith och J K Rowling.

Missa inte...

Edinburgh Castle Ett helt komplex av sevärda byggnader. Här visas dessutom de skotska kronjuvelerna.

Holyrood House Ursprungligen ett kloster som byggts om till kungligt slott.

John Knox House Stadens äldsta privathus, byggt kring 1450, är uppkallat efter Skottlands reformator. I dag är det hem för Scottish Storytelling Centre och har ett trevligt kafé.

Dean Village & Water of Leith Vid forsarna i Dean Village låg stadens gamla vattenkvarnar; promenadstråket längs floden fortsätter ända ut till hamnkvarten i Leith.

Greyfriarskyrkogården Skräckromantisk kyrkogård som blivit berömd genom romanen och filmen om "Greyfriars Bobby", en liten skotsk terrier som vilade troget på sin döde husses grav.

Läs Historiska resmål – S:t Petersburg >>

Publicerad i Populär Historia 12/2008