Historiska resmål – Kungarnas Kraków
Kraków har kallats Polens hemliga huvudstad. För historieintresserade har staden i södra Polen onekligen haft större dragningskraft än Warszawa. Kraków var bland de första städerna som hamnade på Unescos världsarvslista.
Till skillnad från den nuvarande huvudstaden förskonades Kraków från nazisternas förstörelse – planerna i krigets slutskede hann inte förverkligas. Därför är Kraków i dag en av Europas pärlor vad gäller gammal bebyggelse, praktfulla kyrkor och palats, även om det är svårt att hålla byggnaderna i gott skick. En bov i dramat är den närbelägna socialistiska stålstaden Nowa Huta, som utsatt den gamla staden för starka föroreningar.
Kraków blev redan på 1000-talet polsk huvudort, och flera kyrkor i romansk stil vittnar om detta skede. Den rika staden blev flera gånger under sin långa historia skövlad av fiender. Det första exemplet är från 1241 då tartarerna förstörde det mesta av den. Ett minne som kvarstår är den traditionella trumpetfanfaren klockan tolv från Mariakyrkans torn: fanfaren avbryts tvärt, vilket ska anspela på att tartarerna sköt en dödlig pil mot blåsaren.
I sexhundra år, fram till 1700-talet, var Kraków krönings- och begravningsstad för de polska kungarna. År 1364 grundades det ryktbara universitetet, ett av norra Europas äldsta. Några decennier därefter skapades den mäktiga polsk-litauiska, eller jagellonska, unionen. Därmed ökade Krakóws betydelse i ekonomiskt, kulturellt och vetenskapligt hänseende. Sengotiken florerade i staden, och 1489 lade den tyske bildhuggaren Veit Stoss sista handen vid det vackra högaltaret i Mariakyrkan.
Under den polska Vasaättens tid vid makten flyttades huvudstaden från Kraków till Warszawa, och från 1596 följde en nedgångstid. Efter de två delningarna av Polen startade frihetshjälten Tadeusz Kosciuszko sitt härnadståg för att skaka av sig inkräktarna, men upproret lyckades inte, och Polen upphörde helt som stat 1795.
Kraków kom under habsburgarnas välde. Efter ett misslyckat uppror 1846 annekterades staden helt och blev alltmer germaniserad. Från och med 1860-talet blev Kraków dock återigen ett centrum för polsk konst och kultur med konstnärer som Jan Matejko och Stanislaw Wyspianski, vilka sökte sina motiv i den polska historien.
Ett nytt dråpslag mot staden var den nazityska ockupationen 1939, då Kraków utsågs till centrum för det av tyskarna inrättade generalguvernementet. Kraków förlorade halva sin befolkning, och stadens konstskatter utsattes för förstörelse och plundring.
Kommunisterna som sedan kom till makten, ogillade det borgerliga och aristokratiska Kraków, och byggandet av arbetarstaden Nowa Huta på 1950-talet var ett uttryck för detta.
Schindlers fabrik räddade judar
Oskar Schindlers namn förknippas i dag mest med filmen Schindler’s List (1993) av Stephen Spielberg med Liam Neeson i huvudrollen.
Schindler (1908–74) är det mest kända exemplet på en tysk som arbetade inom det nazityska maskineriet för att rädda judar undan Förintelsen. Hans viktigaste operationsområde var fabriken Emalia på Lipowagatan 4 i Kraków, där han som chef gav många judar arbete. Han lyckades alltid övertyga misstänksamma SS-män att judarna var omistliga i produktionen.
Schindler var en vivör, kvinnokarl och krigsjobbare som även arbetade för den tyska underrättelsetjänsten och var medlem i nazistpartiet. Bakom denna besynnerliga fasad fanns dock en hjälparnatur. »När man känner folk måste man behandla dem som mänskliga varelser», har han sagt.
Efter kriget försökte Schindler slå sig fram som affärsman i Argentina och Västtyskland, men turen var inte med honom längre. Han blev utfattig men understöddes så småningom av tacksamma judar i Israel och ligger begravd på romersk-katolska kyrkogården i Jerusalem. I dag vallfärdar många turister till Emalia, som är ett museum.
Svenska avtryck
Kraków har haft flera kontakter med Sverige genom åren. Sigismund, svensk-polsk kung (fadern Johan III var gift med Katarina Jagellonica) tyckte dock att Warszawa låg mera centralt placerat i Polen än Kraków.
Sigismund var förresten inte lyckosam som polsk kung. Han stötte sig med den mäktiga polska adeln när han ville öka kungamakten – efter svensk förebild.
Ännu mera ovälkommen var Karl X Gustav som 1654 började sitt härjningståg i Polen. I Kraków gjorde hetmanen Stefan Czarniecki hårdnackat motstånd och lyckades utverka vissa villkor för kapitulationen. Staden förstördes inte, däremot utsattes den för svåra plundringar av de svenske. Inte mycket roligare blev Karl XII:s ockupation av staden 1702.
Publicerad i Populär Historia 6/2007
Fakta: Wavelborgen – en tusenårig historia
En särskild sevärdhet är Wavelborgen, det tidigare residenset för de polska kungarna i Kraków. Anläggningen ligger på en höjd med storartad utsikt över Weichselfloden och omgivande landskap.
Wavel är ett omfattande komplex med drygt tusen års byggnadshistoria. Här finns nästan alla stilepoker företrädda: den romanska, gotiken, renässansen och barocken.
I Sigismundkapellet, som anses vara det vackraste renässanskapellet utanför Italien, vilar de sista jagellonska kungarna. Senare bisattes nationalhjälten Kosciuszko i kapellet.
Stoftet av Vladislav Sikorski, krigshjälte under andra världskriget vars flygplan störtade under mystiska omständigheter, finns också här.
Två polska regenter ligger bara delvis begravda här: August den starke av Sachsen-Polen, vars hjärta finns i Dresdens hovkyrka, och mellankrigsdiktatorn marskalk Józef Pilsudski. Enligt hans vilja begravdes hans hjärta tillsammans med hans mors aska i Vilnius, och hans hjärna donerades till Krakóws universitet i forskningssyfte.
Missa inte i Krakow:
- Stora torget med de gamla tyghallarna Sukiennice, som byggdes i renässansstil under 1500-talet. Här finns små affärer och kaféer.
- Mariakyrkan med högaltaret som Veit Stoss arbetade med i tolv år. Det består av 200 förgyllda figurer av lindträ och är det största gotiska altaret i Europa.
- Grå huset, Kamienica Szara, där frihetshjälten Kosciuszko hade sitt högkvarter 1794.
- Czartoryskimuseet med förnämlig tavelsamling som har grundats av furstinnan Isabella Czartoryski. Här finns några berömda målningar som Leonardo da Vincis »Dam med hermelin» och en av de sällsynta landskapsmålningarna av Rembrant.
- Jama Michalika, ett kafé från 1895 med anor från den litterära kabarén »Gröna luftballongen» som startade tio år senare. Väggarna är smyckade med målningar och teckningar av konstnärer från förra sekelskiftet.
- Brama Florianska, stadsport från 1300-talet.