60 år efter bragdmatchen: Ingos bälte ställs ut

I år är det sextio år sedan Ingemar Johansson vann den legendariska VM-matchen mot Floyd Patterson. Tack vare bidrag från Riksantikvarieämbetet kan Ingos medaljer och mästarbälten ställas ut på Idrottsmuseet i Göteborg.

Ingemar Johansson erövrar världsmästarbältet den 26 juni 1959.

I år är det 60 år sedan tungviktsboxaren Ingemar Johansson blev världsmästare genom att besegra Floyd Patterson i tredje ronden i New York. Minnet firas i höst på Idrottsmuseet i Göteborg som sedan Ingos död 2009 förvaltar hela hans pris- och souvenirsamling. Bland annat kommer man då att visa upp boxarens världsmästarbälte som just nu restaureras och konserveras med hjälp av pengar från Riksantikvarieämbetet.

Samlingen kvar på Idrottsmuseum

Pengarna, 138 000, ska också räcka till en säkerhetsmonter för de mest värdefulla delarna av samlingen. Förutom bältet gäller det OS-medaljen, ett par ringar och Hickokbältet i alligatorskinn och guld som boxaren fick efter att ha utnämnts till Professional Athlete of the Year.

Delar av samlingen visades för första gången 2005 på Idrottsmuseet, med hjälp av Ingos familj. När boxningslegenden gick bort 2009 framförde hans barn en önskan om att hela samlingen skulle få vara kvar på Idrottsmuseet, ”för att Ingemars namn inför allmänheten skall leva kvar”.

Ingemar Johansson med världsmästarbältet.

© Idrottsmuseet i Göteborg

Miljoner samlades in

Två år senare var samlingen i fara. Ett par av Johanssons sex barn ville nämligen få ut sina berättigade arvslotter – något som riskerade att världsmästarbältet och de andra föremålen skulle hamna på auktion och spridas runtom i världen.

Idrottsmuseets dåvarande ordförande, Gunnar Larsson, drog igång en kampanj och en stiftelse kom till stånd. De insamlade miljonerna gjorde att samlingen kunde stanna på museet.

I det nya avtal som skrevs står Idrottsmuseet som ”evig förvaltare” av Ingemar Johanssons samling.