Bilsäkerheten under årens lopp

Den första bilen såg dagens ljus i slutet av 1800-talet, och sedan dess har mycket förändrats för att skapa de bilar som vi är bekanta med idag. Det handlar bland annat om revolutionerande framsteg inom trafiksäkerhet, och det är faktiskt skrämmande att föreställa sig hur farligt det var att köra med de första bilarna.

© Depositphotos.

Idag har vi lagstiftningar för att garantera säkerheten för såväl förare som andra trafikanter och fotgängare. Det är dessutom vanligt att många privatpersoner tar saken i egna händer. Det finns till exempel butiker som Nordeye som säljer extraljus för förare som vill säkerställa en god ljusbild i mörker. Så även om produkter från Nordeye inte är något som förare är skyldiga att montera enligt svensk lag, använder många förare dem för att stärka sin egen och andras säkerhet i trafiken.

När det gäller lagar och förordningar har det emellertid skett otroligt mycket förändringar, trots att vi har varit ett bilsamhälle i över hundra år. Här har vi sammanställt en tidslinje över bilsäkerhetens historia.

Tvåpunktsbältet togs fram 1952

De första bilarna tillverkades på ‘löpande band’ i början av 1900-talet, men överraskande nog var det inte förrän 1952 som det svenska företaget Vattenfall utvecklade det första så kallade tvåpunktsbältet. Anledningen till att de var det första företaget att utveckla bilbältet i Sverige var att arbetskraften i företaget ökade, liksom antalet anställda som körde bilar. Detta ledde också till att fler olyckor inträffade, vilket fick företaget att ta fram en lösning i form av ett säkerhetsbälte.

Trepunktsbältet introducerades 1959

Även om Vattenfall var först ut med att ta fram bilbälten i landet är det det så kallade trepunktsbältet som har blivit mest allmänt erkänt. Det var flygingenjören Nils Bohlin som tog patent på uppfinningen tre år senare och kort därefter blev trepunktsbältet en del av Volvos standardutrustning, vilket gav Volvos varumärke ett rejält uppsving. Faktum är att trepunktsbältet anses vara en av de allra största svenska innovationerna under 1900-talet.

År 1975 blev bilbälte i framsätet obligatoriskt att använda

Det kan vara svårt att förstå, men det var faktiskt först 1975 som den första lagen om användning av bälte i bilen infördes. Det var då Sverige bestämde sig för att göra bälten i framsätet obligatoriska och om man inte var bältad fick man böter, vilket är det samma som gäller i dag.

Lag på säkerhetsbälte i baksätet sedan 1986

Nästan tio år efter det att bälten i framsätet blev obligatoriska, blev det även obligatoriskt att ha bälte i baksätet. Märkligt nog gällde lagen till en början endast personer över 15 år. År 1988 ändrades lagen dock så att bälte i baksätet blev obligatoriskt även för barn. Och tur var väl det eftersom barn trots allt är det finaste och viktigaste vi har.

Krockkudden blev allmänt förekommande på 90-talet

Krockkudden är en annan revolutionär företeelse som bilar har färdats utan under en förvånansvärt lång tid. Den första marknadsfördes 1967 för Chrysler, men det var inte förrän på 90-talet som den började bli allmänt förekommande. Man uppskattar att krockkudden har räddat tusentals liv sedan den uppfanns.