Projektet sju nya underverk

Initiativtagare till ”New Seven Wonders” är den schweiziskfödde filmaren och äventyraren Bernard Weber. Syftet är att samla in pengar till global kulturminnes­vård och uppmärksamma behovet av att skydda jordens kulturarv. Via internet och telefon har alla som vill kunnat delta i no­mineringsprocessen och omröstningen, vars resultat presenterades i sommar.

Efter att 100 miljoner röster noterats fastställdes följande lista: Kinesiska muren, Colosseum i Rom, inkastaden Machu Picchu i Peru, Kristus-statyn i Rio de Janeiro, klippstaden Petra i Jordanien, mayapyramiderna i Chichén Itzá i Mexiko samt mausoleet Taj Mahal i Indien.

Från början var det tänkt att sex nya underverk skulle utses genom omröstningen. Det enda av de antika underverken som överlevt till vår tid, pyramiderna i Giza, skulle ha garanterats en plats på den nya listan. Men Egypten uppfattade hela projektet som ett jippo och menade att pyramiderna inte går att jämföra med övriga monument i fråga om historiskt värde. Webers organisation valde då att utse de egyptiska pyramiderna till ett lags ”hedersunderverk”.

På de platser som hyser de nya underverken jublar besöksnäringen och lokalpat­rioterna. Men det finns kulturvårdare som är tveksamma till projektet. Sven Göthe, avdelningschef på svenska Riksantikvarie­ämbetet (RAÄ), hör till kritikerna.

– De anläggningar som är med på listan behöver ingen mer uppmärksamhet.

Det blir för mycket fokus på dem. Inga nya kulturvärden blir kända på detta vis.

Göthe anser att det räcker med FN-organet Unescos världsarvslista, vars 900 objekt valts ut och prövats av kultur­historisk expertis.

Någon svensk underverkslista kommer RAÄ alltså knappast att ta initiativ till. Sven Göthe förordar istället arrange­manget ”Kulturhusens dag”, ett bra sätt att uppmärksamma miljöer på den egna orten, menar han.

Göthe vill inte recensera urvalet på den framröstade internationella listan men konstaterar ändå att ”alla är fina objekt” och att man lyckats få en bra geografisk spridning.

Magnus Bergsten

Mer på webben: www.new7wonders.com

De nya underverken

Kinesiska muren, Colosseum i Rom, inkastaden Machu Picchu i Peru, Kristus-statyn i Rio de Janeiro, klippstaden Petra i Jordanien, mayapyramiderna i Chichén Itzá i Mexiko samt mausoleet Taj Mahal i Indien.

Antikens sju underverk

Förra gången världens sju underverk utsågs var för mer än tvåtusen år sedan. Då handlade det om en grekisk förteckning över monumentala byggnader i östra Medelhavsområdet och Mellanöstern – ett slags turistguide till den dåtida kända världens främsta sevärdheter.

Med på listan fanns Babylons murar, Zeusstatyn i Olympia, kolossen på Rhodos, Babylons hängande trädgårdar, Egyptens pyramider, Mausoleion i Halikarnassos och Artemistemplet i Efesos. Under romersk tid modifierades förteckningen; bland annat togs det berömda fyrtornet på Faros utanför Alexandria med, på bekostnad av Babylons murar.