Statsministersläkten Bildts historia i ny bok
Släkten har anor från 1400-talets Danmark och innehåller två svenska statsministrar. Nu har en ny bok om släkten Bildt kommit ut, på initiativ av Nils Bildt, företagare, överste och bror till Carl. "Bildt – historien om en släkt" är skriven av Göran Norrby.
Nils Bildt, varför bestämde du dig för att kartlägga din familjs historia?
– Intresset började egentligen redan när jag var liten och läste om Jep och Per Bilde som levde på 1400-talet och anses vara släktens stamfäder. Jag började fundera på vem deras pappa var.
– Med internet förenklades släktforskningen väldigt mycket och jag upptäckte att det på 1200-talet fanns en dansk drots vid namn Niels Olufson Bild som bodde nära vår släkt i Norra Jylland. Det visade sig att gemensam nämnare för drotsen och bröderna Bilde var Cecilie Uf, född på Bornholm 1435, som var mormor till Jep och Per.
Hur kan släkten ha fortlevt så länge?
– Som i alla familjer har livet gått upp och ner och ibland har allt gått åt skogen. Men det har alltid funnits någon enskild person som tagit tag i saker och sagt att ”nu måste vi börja om och göra allting annorlunda”. Som översten Daniel Bildt som beslöt att bli rejält svensk och som flyttade tillbaka till Sverige efter hans fars egendomar i Bohuslän konfiskerats av Karl XI efter skånska kriget. Det finns flera sådana exempel.
Vad har kvinnorna haft för betydelse?
– Det finns många inflytelserika och starka kvinnor i släkten. En är Christina Fröding som var gift med Daniel Bildt, överstelöjtnant som dog ung 1827 och efterlämnade tre små barn. Christina bestämde sig för inte sörja utan att ”visa sin tacksamhet för sitt korta äktenskaps rika lycka genom at göra sina barn lyckliga och fadern värdig”.
Är det någon särskild person som du skulle vilja fördjupa dig mer i?
– Det skulle nog vara Gillis Bildt (son till Christina) som var fjorton år när han ensam skickades till Stockholm för att utbildas på kadettskolan på Karlberg. Han blev senare general, överståthållare i Stockholm, statsminister och riksmarskalk. Hans söner Carl och Knut är också spännande: Carl var diplomat och ledamot i Svenska Akademien och betydde mycket för relationerna mellan Sverige och Italien. Knut var general och politiker.