Slitstarkt tidningskoncept
I år är det femtio år sedan det första numret av den amerikanska herrtidningen Playboy kom ut. Grundare och redaktör var Hugh Hefner, en 27-åring från Chicago som satsade alla sina pengar, plus en del lånade, på ett nytt tidningskoncept som han hoppades skulle tilltala ”alla män mellan 18 och 80 år”. Framgångsreceptet var en blandning av humor, sophistication and spice, där kryddan (spice) var nakenbilder på, som man uttryckte det, världens vackraste kvinnor.
Första numret såldes i 54 175 exemplar, och på mittuppslaget fanns en utvikt Marilyn Monroe, en bild som Hugh Hefner köpt billigt av en lokal kalenderproducent. I dag är Hefner ägare till Playboy Enterprises Inc, ett globalt börsnoterat företag i media- och underhåll-ningsbranschen.
Sedan 1971 bor han på sin privata Playboy Mansion utanför Los Angeles, där han tillbringar dagarna i pyjamas och anordnar spektakulära fester för vackra och/eller kända människor. Playboy säljs i tre miljoner exemplar i USA och i totalt 4,5 miljoner exemplar i hela världen. 1998–99 utkom den också i svensk utgåva, som dock lades ner efter sex nummer.
Redan från början gjorde Hefner klart att det inte var någon familjetidning läsaren höll i sin hand. I första utgåvan uppmanades kvinnor som råkat köpa den av misstag att ge den vidare till ”mannen i sitt liv” och själv gå tillbaka till Ladies Home Companion.
Den manlighetstyp han adresserade var inte först och främst intresserad av utomhusaktiviteter eller hemmasnickeri utan höll sig gärna inomhus i den smakfullt designade våningen, blandade en drink eller två, tillredde en eller annan hors d óeuvre, satte på lite musik och bjöd in en kvinnlig bekantskap för en stillsam diskussion om Picasso, Nietzsche, jazz, sex …
Framgångsreceptet var alltså en – sedermera stilbildande – kombination av seriöst journalistiskt material och nakenfoto. ”De människor som gillar att läsa Playboy ser ingen motsättning i att tidningen har både en erotisk och en intellektuell komponent”, säger Christie Hefner, dotter till Hugh och ordförande i Playboy Enterprises. ”Det är den värld de själva skulle vilja leva i.”
Playboy-intervjun, som gjort tidningen rumsren och dessutom renderat den flera priser och utmärkelser, har med tiden blivit ett varumärke i sig. Den första publicerades 1962, då författaren Alex Haley intervjuade jazz-musikern Miles Davis. Alla de stora stjärnorna, från Peter Sellers till Muhammad Ali, från Yassir Arafat till John Lennon, från Jimmy Hoffa till Martin Luther King, har låtit sig intervjuas av Playboy. 1986 gjorde Andy Warhol sin version av ”Playboybunnien” för omslaget.
1962, då tidningen under en längre tid fått motta kritik för sitt koncept och pornografiska innehåll, skrev Hugh Hefner sin artikelserie Playboy Philosophy, som publicerades under året. I den vände han sig mot den religiösa moralism och puritanism som han ansåg hade infiltrerat USA i allt från lag och rätt till äktenskap och vardagsliv och som verkade snöpande och själsdödande på den amerikanske mannen. Det individuella initiativet måste uppvärderas, skrev Hefner, som också menade att den ödesdigra process av ”förkvinnligande” som han såg i 1960-talets Amerika borde stoppas. De värden som Playboy står för, menade Hefner, borde vara stilbildande också för Amerika.
I dag är Hefner 76 år och knappast mindre kritiserad, men också hjälteförklarad för sina affärsframgångar och sitt hedonistiska privatliv. Han har levt som han har lärt och täljer ännu efter ett halvt sekel guld på mäns dröm om att åtminstone för några timmar få leka herre på täppan, ostörda av kvinnliga emancipationssträvanden.