Korsett hindrade Kennedy ducka
I år skulle »Jack», som han kallades, ha fyllt 86, vilket kan tyckas orimligt för en man som på fotografier framstår som evigt ung och pojkaktig, med sitt typiska JFK-leende på läpparna.
Mordet på Kennedy klarades upp med en snabbhet som förbluffade både omvärlden och eftervärlden. Redan inom loppet av två timmar hade polisen gripit Lee Harvey Oswald, en före detta marinkårsoldat som bott flera år i Sovjetunionen och var anhängare till Castro. Från förhören finns inga protokoll och ingen advokat var heller närvarande.
Utan att ha erkänt dödades Oswald två dagar senare i polishögkvarteret i Dallas, inför hundratals journalister och de amerikanska TV-tittarna. Gärningsman var den för polisen välkände nattklubbsägaren Jack Ruby.
En utredningskommission, ledd av Högsta domstolens ordförande Earl Warren, kom fram till att det fanns tekniska bevis som band Oswald till mordet. Både han och Ruby kunde enligt kommissionen betraktas som vettvillingar som av skilda anledningar samverkat till det historiska dramat. En senare undersökning, som genomfördes 1979, kom dock fram till att det troligen funnits ytterligare en mördare och att en konspiration inte kunde uteslutas.
Genom åren har en mängd alternativa lösningar på mordet presenterats, men ingen har kunnat ledas i bevis. Efter att Ruby kunnat kopplas till den organiserade brottsligheten har misstankarna riktats mot maffian. Andra, mer vildsinta teorier har pekat ut chauffören av limousinen som förövaren, eller menat att det egentligen fanns två Lee Harvey Oswald, där den ene konstruerats för att ge den andre alibi. Om man räknar samtliga konspirations-teorier – vilka ventilerats i tusentals böcker och artiklar – skulle inte mindre än 61 människor kunna vara skyldiga till dådet.
Mycket har skrivits om mordet, däremot är den biografi över Kennedy, som nyligen utkom i USA, den första på fyrtio år. Robert Dallek, professor i historia vid universitetet i Boston, har fått tillstånd av familjen att ta del av Kennedys läkarjournaler, vilka tidigare varit otillgängliga för forskarna. Dokumenten visar enligt Dallek att Kennedys hälsoproblem var långt allvarligare än vad som tidigare varit känt. Ända från barndomen led JFK av en rad åkommor, alltifrån tarmbesvär till magsår, all-varliga ryggproblem och infektioner i andningsvägarna. Redan 1947 informerade hans läkare honom om att han troligtvis hade mindre än ett år kvar att leva.
I biografin konstaterar Dallek att bilden av den sjuklige presidenten, som tvingades äta smärtlindrande medel för att klara av sitt arbete, står i skarp kontrast till den gängse, mer glamorösa uppfattningen. Sjukdomarna präglade Kennedys liv i mycket högre grad än man tidigare förstått och han fick arbeta hårt för att inte låta sin skröpliga fysik ta överhanden. Enligt Dallek kan dock hälsoproblemen indirekt ha kostat presidenten livet genom att den ryggkorsett han bar den ödesdigra novemberdagen 1963 hindrade honom från att ducka efter att den första kulan träffat.
Kennedyätten kom ursprungligen från Irland och såg sig själv som en form av europeisk aristokrati. Mord, drogmissbruk, sjukdom och olyckor har kantat familjens väg; två av JFK:s bröder dog i flygolyckor och en – Robert Kennedy – sköts till döds under sin presidentkampanj 1968. Av John F Kennedys tre barn lever i dag bara Caroline Kennedy Schlossberg, som nyligen utgav boken A Patriot’s Handbook, där hon samlat sånger, poesi och tal – bland annat av sin far – som, enligt bokomslaget, »varje amerikan bör känna till».
Att läsa: An Unfinished Life – John F Kennedy 1917–1963 (2003) av Robert Dallek.